Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στις ασιατικές αγορές την Παρασκευή, καθώς η Wall Street έσπασε την Πέμπτη το τετραήμερο ανοδικό σερί της και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Στην Ιαπωνία, οι περισσότεροι κλάδοι κινήθηκαν στο “κόκκινο”, ενώ στη Νότια Κορέα η δυναμική της μετοχής της Samsung, που σημειώνει κέρδη 1,15%, οδηγεί το χρηματιστήριο σε ήπια κέρδη.

Στην Αυστραλία, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών σημείωσε απώλειες 4,37%, εξανεμίζοντας τα κέρδη στα οποία οδήγησε την Πέμπτη η πρόταση για συγχώνευση των TPG Telecom και Hutchison Telecommunications (Australia).

Στην ευρύτερη Κίνα, το πτωτικό κλίμα των τελευταίων ημερών έχει συνέχεια, με την μετοχή της Tencent να πραγματοποιεί “βουτιά” 4,53%, μετά τις ανακοινώσεις του κινεζικού υπουργείου Παιδείας για ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και του ελέγχου επί των νέων online video games.

Η πτώση της Wall Street που επηρεάζει άμεσα τις ασιατικές αγορές ενισχύθηκε από τις αναφορές του πρακτορείου Bloomberg News περί δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ σε συνεργάτες του, με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, πέραν των ήδη υποκειμένων σε δασμούς.

Στο ρεπορτάζ, ωστόσο, αναφερόταν ότι ο Τραμπ δεν έχει καταλήξει ακόμη σε τελικές αποφάσεις, ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

“Οι επενδυτές πρέπει να λάβουν την κλιμάκωση των διεθνών εμπορικών εντάσεων πολύ σοβαρά”, ανέφερε ο Kerry Craig, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών αγορών στο τμήμα asset management της J.P. Morgan, σε σημείωμά του το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei είχε ήπιες απώλειες 0,06%, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να αντιρροπίζει το γενικό αρνητικό κλίμα, με κέρδη 0,67%.

Στην Κίνα, ο δείκτης Shangai σημειώνει πτώση 0,45%, με τον Shenzen να “χάνει” 0,69%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί κατά 1,02%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 σημείωσε απώλειες 0,51%.

Στα μάκρο της ημέρας, η ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από την πτώση κατά 1,8% του Ιουνίου. Η πτώση ήταν χειρότερη από την αύξηση κατά 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η μείωση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στα αυτοκίνητα, στα βαρέα μηχανήματα κατασκευής, στο χάλυβα και στα προϊόντα οπτικών ινών.

Το υπουργείο Οικονομίας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη βιομηχανική παραγωγή, δηλώνοντας ότι ναι μεν ανακάμπτει σταδιακά, αλλά παρατηρείται κάποια εξασθένιση σε ορισμένους τομείς.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα ανέκαμψε ελαφρώς τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση της παραγωγής με ταχύ ρυθμό, αντισταθμίστηκε από την χαμηλή ζήτηση λόγω των εμπορικών εντάσεων.

Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες τον Αύγουστο από τις 51,2 μονάδες του Ιουλίου. Τα στοιχεία του Αυγούστου διαμορφώθηκαν ελαφρώς υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων για 51,1 μονάδες. Ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 50 μονάδων, εδώ και δύο χρόνια.

Ο υποδείκτης που μετρά την παραγωγή, σημείωσε άνοδο στις 53,3 μονάδες από τις 53, αλλά ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση στις 52,2 μονάδες από τις 52,3 μονάδες. Ο υποδείκτης των νέων εξαγωγών, υποχώρησε στις 49,4 μονάδες από τις 49,8 μονάδες.

Επίσης, ο μη μεταποιητικός ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 54,2 μονάδες από τις 54 μονάδες τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα