Απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με σημαντικές απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συμβαδίζει με το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ παρατηρούνται και κινήσεις risk off καθώς οι τελευταίες απόπειρες για μια συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους απέβησαν άκαρπες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,16% στις 769,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.016,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,73% στις 857,94 μονάδες.

Το ζήτημα του χρέους έχει αναχθεί στην πρώτη θέση των εσωτερικών καταλυτών του Χρηματιστηρίου, με την εγχώρια επενδυτική κοινότητα να “απογοητεύεται” μετά την χωρίς αποτέλεσμα χθεσινή σύνοδο του Washington Group στο Παρίσι. Το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ αναφορικά με την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων διατηρήθηκε. “Υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση, τα προγνωστικά δεν ήταν εξ αρχής αισιόδοξα” ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο Capital.gr αξιωματούχος της Ε.Ε.

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται με θέμα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους. Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους”, δήλωσε χθες το απόγευμα για το ζήτημα ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος. Προανήγγειλε ότι το Ταμείο σχεδιάζει άμεσα να εκπονήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής έκθεσης του Ταμείου (Article IV) για την Ελλάδα.

Πλέον τα φώτα είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση του ESM, όπου και θα υπάρξει η απόφαση αν θα αποδεσμεύσει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση). Αν παρουσιαστεί “μια ικανοποιητική αξιολόγηση” τότε “θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης” του ποσού έχει προαναγγείλει ο ESM.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις είναι μπροστά, ο Ν. Καυκάς της Merit δεν διακρίνει προσδοκίες βελτίωσης. “Η αγορά απαιτεί καταλύτες αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί για το αν τελικώς θα ικανοποιηθεί από τις εξελίξεις. Εκτιμούμε ότι πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι μία θετική εξέλιξη. Η παραβίαση των 750 μονάδων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα χαμηλά”, προσθέτει ο ίδιος.

Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις εντοπίζονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς να είναι στο -3,10%, τη Eurobank να χάνει 2,99%, την Εθνική να υποχωρεί κατά 2,88% και την Alpha Bank να είναι στο -2,46%. Πτώση 2,69% καταγράφει η ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Τιτάν, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίο.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Σαράντης και Motor Oil, ενώ μόνο η Aegean στον FTSE 25 βρίσκεται σε θετικά εδάφη, αλλά τα κέρδη της περιορίζονται μόλις στο +0,12%. Χωρίς μεταβολή οι ΕΥΔΑΠ και ΕΕΕ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα