Απώλειες σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπιες πιέσεις παρατηρούνται σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να βρει στηρίγματα ώστε να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε μερίδα των τίτλων, ειδικά σε εκείνους που υπεραπέδωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,62% στις 636,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.669,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,85% στις 530,64 μονάδες.

Η απουσία εγχώριων καταλυτών και εξελίξεων έχει αφήσει το χρηματιστήριο σε μία μετέωρη κίνηση εντός ενός περιορισμένου εύρους κάτω από τις 650 μονάδες και πάνω από τις 610 μονάδες. Ο τόνος δίνεται τόσο από το κλίμα στο εξωτερικό όσο και με βάση τα στενά τεχνικά χαρακτηριστικά τίτλων και αγοράς, με το τελικό αποτέλεσμα να παραπέμπει περισσότερο σε σταθεροποίηση.

Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή η συμπεριφορά θα συνεχιστεί έως ότου η ορατότητα βελτιωθεί. Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει την αγορά να “ξεκολλήσει” από τα τρέχοντα επίπεδα, όμως, η απάντηση δεν ήταν ξεκάθαρη. Το Χ.Α. δεν μπορεί παρά να περιμένει να βελτιωθεί το κλίμα στο εξωτερικό έως ότου αρχίσουν να φαίνονται τα σημάδια της ανάκαμψης πιο ξεκάθαρα. Γι’ αυτό και το σενάριο της συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή.

Προς επίρρωση του παραπάνω, μάλιστα, τονίζονται οι δύο βασικοί καταλύτες που θα φέρουν μακροπρόθεσμους επενδυτές στο χρηματιστήριο. Ο πρώτος είναι η υγεία των τραπεζών και ο δεύτερος η δυναμική της ανάπτυξης. Και δυστυχώς αυτοί οι δύο καταλύτες δεν θα αλλάξουν το τρέχον κλίμα και συναίσθημα στην αγορά. Είναι δύο παράγοντες που θέλουν χρόνο και συνύπαρξη πολλών πτυχών για να αποτυπωθούν στο ταμπλό.

Μέχρι τότε, το Χρηματιστήριο θα κινείται με βάση το κλίμα στο εξωτερικό ή και ορισμένες εσωτερικές εξελίξεις που θα μπορούσαν περισσότερο να επιδεινώσουν και λιγότερο να βελτιώσουν την αγορά. Άλλωστε, ακόμη και μια πιθανή έξοδο της χώρας στις αγορές συνδέεται με το κλίμα στις διεθνείς αγορές, παρά με την πορεία της χώρας, η οποία λίγο έως πολύ είναι γνωστή στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων.

Στο ταμπλό τώρα, αν και η Eurobank άρχισε τη συνεδρίαση με θετικές διαθέσεις, αυτή τη στιγμή χάνει 1,88%, με τις Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Grivalia να την ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται και οι Πειραιώς, Εθνική, MotorOil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης σημειώνει κέρδη 1,47%, με τις Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Aegean να κινούνται με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα