Αποκαλυπτικό το πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι – Ντοκουμέντα δείχνουν σοβαρές παραλείψεις

Ντοκουμέντα που δείχνουν σοβαρές παραλείψεις στελεχών του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς της 23 Ιουλίου στην Ανατολική Αττική περιλαμβάνοντα στο πόρισμα που κατατέθηκε τη Δευτέρα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον πραγματογνώμονα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει η εφημερίδα «Έθνος», ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι είχαν προσκομίσει λάθος ώρες από το σύστημα Engage του Επιχειρησιακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και το που βρίσκεται κάθε μέσο και κάθε αξιωματικός.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη είχαν περαστεί στο σύστημα με το χέρι και πολλά ήταν αναληθή.

Οι παρατυπίες

1. Πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην Ανατολική Αττική δεν φαίνονταν πουθενά στο Engage.

2. Δύο υδροφόρα οχήματα που επιχειρούσαν στην Ανατολική Αττική δεν φαίνονταν πουθενά στο Engage.

3. Δύο υδροφόρα οχήματα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, τα οποία φαίνονταν στα χαρτιά ότι βρίσκονταν την ώρα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στην πραγματικότητα επιχειρούσαν στην Κινέτα.

4.Ένα πυροσβεστικό όχημα από την Ανατολική Αττική εμφανιζόταν στα καταγεγραμμένα δεδομένα πρώτα να φτάνει στο πύρινο μέτωπο και μετά να ενημερώνεται για την πυρκαγιά

5. Η παρουσία δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της φωτιάς δεν φαίνεται πουθενά στο σύστημα Engage, ενώ δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη με συντονιστικό ρόλο εμφανίζονται να ειδοποιούνται για την πυρκαγιά μία ώρα μετά την εκδήλωσή της (στις 17:30)

6. Σε σχέση με την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού, στα στοιχεία αναφερόταν ότι ήταν στις 16:49 ενώ ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι ήταν στις 16:41.

Τέλος, αρμόδια πηγή εξηγεί στο «Έθνος» ότι «οι αναντιστοιχίες στις ώρες διαπιστώθηκαν έπειτα από διασταύρωση των στοιχείων του Engage με τα στοιχεία από τα τηλεματικά ίχνη (ψηφιακά αποτυπώματα), τα οποία έφτασαν στην κατοχή του πραγματογνώμονα σε δεύτερο χρόνο και είναι τα πλέον αξιόπιστα για να δείξουν τις ακριβείς ώρες κινητοποίησης οχημάτων και αξιωματικών. Αυτός που θα κρίνει αν υπήρξε δόλος είναι ο εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί ξεχωριστή έρευνα για το θέμα. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Σημαντικό είναι πάντως να τονιστεί ότι το που βρισκόταν κάθε αξιωματικός καθορίζει και τον βαθμό ευθύνης του».

Γιατί καθυστερεί η κλήση υπόπτων

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της κλήσης ως υπόπτων για τη διάπραξη αδικημάτων φαίνεται πως θα πάρει χρόνο, αν και αρχικός στόχος των εισαγγελέων που “τρέχουν” τη μεγάλη αυτή έρευνα που ξεκίνησε λίγες μόνο ώρες μετά την καταστροφή, ήταν να έχει ολοκληρωθεί η δουλειά τους εντός του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητά από τους εισαγγελείς να συμπεριλάβουν στη δικογραφία που σχηματίζουν και το πόρισμα που θα συντάξει για το θέμα η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Η έρευνα της κ. Παπασπύρου σχετικά με τον διοικητικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ξεκίνησε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετό διάστημα. Το αντίστοιχο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα εκδόθηκε περίπου οκτώ μήνες μετά το συμβάν, χρόνος που αναμφισβήτητα θεωρείται εξαιρετικά σύντομος για το εύρος των στοιχείων και των υπηρεσιών που ελέγχθηκαν.

Στην διενέργεια της έρευνας για το Μάτι έχουν προστεθεί δύο εισαγγελείς, οι Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος, οι οποίοι μαζί με τη συνάδελφό τους Βαρβάρα Γνεσούλη συνεχίζουν την αξιολόγηση του υλικού. Αρχικά μαζί με την κ. Γνεσούλη την έρευνα έκανε και ο κ. Ζαγοραίος, ο οποίος όμως την 1 Οκτωβρίου αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας καθώς προήχθη και πλέον θα υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών.

 

Πηγή: Έθνος

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα