Αποζημίωση €350.000 στο Δημόσιο για διαφημιστική πινακίδα πάνω στην οποία σκοτώθηκε 24χρονος

Αποζημίωση 350.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο επικύρωσε το Συμβούλιο Επικρατείας , καθώς δέχτηκε τους ισχυρισμούς της οικογένειας 24χρονου που σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο του προσέκρουσε σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα το 2005.

Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την Εφετειακή απόφαση και επιδίκασε αποζημίωση ύψους 350.000 ευρώ στην οικογένεια και συγκεκριμένα τους γονείς, τον αδελφό και τις δυο γιαγιάδες του άτυχου νεαρού. Το ποσό αφορά αποζημίωση, συν του νόμιμους τόκους, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Οι δικαστές έκριναν πως η μη απομάκρυνση της πινακίδας δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του δήμου Αμαρουσίου αλλά μη νόμιμη παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου και συνεπώς υπάρχει ο απαιτούμενος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παράλειψης του Δημοσίου και του θανατηφόρου αποτελέσματος της σύγκρουσης του αυτοκινήτου με την διαφημιστική πινακίδα.

Επιπλέον, έκρινε πως ο 24χρονος, ο οποίος δεν είχε πιεί αλκοόλ, είχε συνυπαιτιότητα στο ατύχημα κατά 30% καθώς παραβίασε τις διατάξεις του ΚΟΚ.
Το Δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι ο 24χρονος ήταν συνυπαίτιος του δυστυχήματος κατά 99% υπογραμμίζοντας πως η ευθύνη απομάκρυνσης της παράνομης πινακίδας ανήκε στο Δήμο Αμαρουσίου. Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους και αόριστους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα