Αποδίδονται ευθύνες και αναζητούνται αίτια μέσα σε επίσημο τριήμερο πένθος

Ενώ αβίαστα προκύπτει λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, ότι “ηθική” ευθύνη για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους μας φέρει ολοκληρωτικά η πλευρά της Τουρκίας, καθώς με τις παράνομες παραβιάσεις που επιχειρεί καθημερινά σε βάρος των συνόρων της χώρας αναγκάζει την πολεμική αεροπορία μας σε ατέλειωτες επιχειρήσεις αναχαίτισης, γεγονός που αυξάνει στατιστικά τις πιθανότητες κάθε είδους ατυχήματος, ερευνώνται τα φυσικά αίτια και πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στη χθεσινή αεροπορική τραγωδία.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της πτώσης του Mirage και ειδικότερα η χαμηλή ορατότητα λόγω υγρασίας και νέφωσης φαίνεται να έπαιξαν αποφασιστικό  ρόλο στην μοιραία πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος που χάθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Αιγαίο, παρασύροντας στον θάνατο τον ηρωικό χειριστή Γιώργο Μπαλταδώρο.

Ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας, που γνωρίζουν τα στοιχεία της πτήσης των δύο αεροσκαφών, εξηγούν ότι το ζεύγος των Mirage μετά την αποχώρηση των Τούρκων που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, συνέχισε την πτήση του έως το νότιο το Αιγαίο, εκτελώντας αποστολή επιτήρησης.

Όταν ξεκίνησαν την επιστροφή τους προς το αεροδρόμιο της Σκύρου, άρχισαν να ακολουθούν καθοδική πορεία και τις κρίσιμες στιγμές πριν τη συντριβή, βρέθηκαν να πετούν σε περιοχή με υγρασία και χαμηλή νέφωση, που εμπόδιζαν την ορατότητα.

Οι δύο πιθανότητες για την πτώση του Mirage

Όλα δείχνουν ότι το Νο1 του σχηματισμού, το μαχητικό δηλαδή που στο πιλοτήριο ήταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος, συνέχισε την καθοδική πορεία μέσα σε περιβάλλον χαμηλής ορατότητας, και τα κρίσιμα δευτερόλεπτα λίγο πριν φτάσει στη θάλασσα είτε επιχείρησε να επιβεβαιώσει αν η πορεία του ήταν ακριβής ή αν συμβαίνει κάτι. Ωστόσο φαίνεται πως ήταν ήδη αργά, αφού τα λίγα δευτερόλεπτα που χάθηκαν, πιθανότατα στάθηκαν κρίσιμα για την τραγική κατάληξη της πτήσης.

Η άλλη πιθανότητα οδηγεί στο συμπέρασμα, με βάση τα στοιχεία της πτήσης, ότι είτε ο άτυχος χειριστής είτε υπέστη κάτι ξαφνικό, είτε δεν πρόλαβε να εκτιμήσει έγκαιρα τον επερχόμενο κίνδυνο, λόγω του πολύ χαμηλού ύψους που δεν του άφησε περιθώριο αλλαγής πορείας και ανύψωσης.

Τρίημερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε χθες με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα