Απέτυχε νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο από πεδίο δοκιμών κοντά στο Σινπό, στις ανατολικές της ακτές, ο οποίος όμως ανατινάχθηκε «σχεδόν αμέσως», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η διοίκηση ειρηνικού των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων «εντόπισε και παρακολούθησε» την τροχιά που διέγραψε ένας «κατά την εκτίμησή της βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε στις 11:21 ώρα Χαβάης» (σ.σ. 00:21 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο πλοίαρχος Ντέιβ Μπέναμ, ένας εκπρόσωπος της.

«Ο πύραυλος ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως», διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπέναμ. «Ο τύπος του πυραύλου είναι κάτι που τελεί υπό ανάλυση» αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αποτυχημένη δοκιμή καταγράφηκε μία ημέρα έπειτα από την επίδειξη δύναμης από την Πιονγκγιάνγκ με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στη διάρκεια της οποίας επιδείχθηκαν νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμβουλοί του για στρατιωτικά θέματα έχουν ενημερωθεί για την αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας. Ο Τραμπ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το ζήτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μάτις.

Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, εν μέσω των ανησυχιών πως η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε μια νέα πυρηνική ή πυραυλική δοκιμή. Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε «προειδοποιήσεις» στην Πιονγκγιάνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε πως το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» θα «λυθεί». Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε επίσης να πλεύσει στην περιοχή μια ναυτική δύναμη κρούσης με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, σε μια επίδειξη δύναμης, την ώρα που η κυβέρνησή του μελετά την επιβολή νέων, ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, αλλά και τις στρατιωτικές της επιλογές.

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε από την πλευρά της ότι θα ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα μια αμερικανική πυρηνική επίθεση.

«Ο πύραυλος δεν ήταν ICBM»

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σχεδόν με βεβαιότητα ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα δεν ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι η ανάλυση των δεδομένων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ένας δεύτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πύραυλος αυτός φαίνεται ότι είναι σχεδιασμένος για να εκτοξεύεται από τη στεριά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα