Ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την παλίνδρομη πορεία μεταξύ 780-800 μονάδων, αφού τα μηνύματα που λαμβάνει από τις διεθνείς αγορές μόνο ξεκάθαρα δεν είναι.

Ήπια και επιφυλακτικά ανοδικά το ΧρηματιστήριοΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,44% στις 794,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,63% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.053,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,39% στις 796,58 μονάδες.

Ετεροπροσδιορισμένο το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζει και σήμερα να κινείται στον ρυθμό που δίνουν οι διεθνείς αγορές, και δη η Wall Street. Η απουσία κάποιου εγχώριου καταλύτη είναι εμφανής, στοιχείο που “τονίζεται” ακόμη περισσότερο λόγω του Καθολικού Πάσχα και των αργιών αύριο, Παρασκευή, και τη Δευτέρα.

Θετικό είναι και το κλίμα στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,29% στις 370,62 μονάδες. Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,07%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,24% και ο γερμανικός DAX διαμορφώνεται 0,16% υψηλότερα. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,13%, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,46% και ο πορτογαλικός PSI 20 γνωρίζει άνοδο 0,22%.

Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα, όπως και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται περιορισμένη, λόγω της εορταστικής περιόδου, δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες κινήσεις τακτικής στο ταμπλό, καθώς λήγει σήμερα το πρώτο τρίμηνο του έτους και γίνεται ένας μίνι απολογισμός σε αρκετά χαρτοφυλάκια.

Από την αρχή του έτους, αν και ο Ιανουάριος έδειξε ότι μπορεί το ΧΑ να “πιάσει” επίπεδα που είχε χάσει τα τελευταία τρία χρόνια, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος “προσγείωσαν” τους αισιόδοξους σε μια πραγματικότητα που δεν επηρεάζεται μόνο από τις εγχώριες εξελίξεις. Οι τριγμοί των διεθνών αγορών έφεραν τα σύννεφα και στην ελληνική αγορά, με το ΧΑ να χρειάζεται σήμερα ένα ισχυρό άλμα εάν θέλει να πετύχει το θετικό πρόσημο του α’ 3μηνου του έτους.

Βέβαια, από την αρχή του έτους το Capital.gr σημείωνε ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2018 θα έχει ιδιαίτερες προκλήσεις, αλλά και “παγίδες” για τους επενδυτές, δεδομένου του ότι την τρέχουσα περίοδο κρίνονται σημαντικά ζητήματα, όπως τα stress test των ελληνικών τραπεζών, τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το καθεστώς της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης. Επομένως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, ο μέχρι τώρα απολογισμός του α’ 3μηνου μπορεί να μην είναι θετικός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κριθεί και αρνητικός.

Στο ταμπλό τώρα, επικρατεί νευρικότητα, με αρκετές εναλλαγές προσήμου, αλλά το +1,42% της ΕΕΕ, το +1,19% της Eurobank και το +1,11% της Folli Follie συντηρούν το θετικό πρόσημο της αγοράς. Ήπια ανοδικά κινούνται και οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Σαράντης, Μυτιληναίος, Grivalia, Jumbo, Λάμδα, Alpha Bank, Τιτάν, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, οι Aegean, Motor Oil, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ κινούνται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες πάνω από το 0,25%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, Πειραιώς και Εθνική.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα