Ανοδική τάση  στο χρηματιστήριο Αθηνών

Θετικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, μένοντας “πιστό” στη διαπραγμάτευση πέριξ των 690 μονάδων, χωρίς όμως να δείχνει δύναμη να επαναπροσεγγίσει τις 700 μονάδες ή ακόμη και να τις ξεπεράσει.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,53% στις 693,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.816,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,41% στις 573,27 μονάδες.

Η αγορά συνεχίζει τα “σκαμπανεβάσματα” πέριξ των 690 μονάδων, χωρίς να επιχειρεί το άλμα προς τη διάσπαση των 700 μονάδων, αλλά ούτε να “επιτρέπει” στους πωλητές να ξαναθέσουν εν αμφιβόλω τις 680 μονάδων. Βέβαια, πολύ σύντομα η αγορά θα πρέπει να επιλέξει κατεύθυνση, με το αρνητικό σενάριο να συγκεντρώνει μέχρι στιγμής περισσότερες πιθανότητες, λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών.

Την ίδια ώρα δεν διαφαίνεται κάποιος θετικός καταλύτης που να δώσει κάποιον θετικό τόνο στην αγορά, κάτι που θεωρείται από τους αναλυτές ότι θα διατηρήσει τη σύνδεση της αγοράς με τις τάσεις στο εξωτερικό. Επίσης, τόνο σε επίπεδο τίτλων δίνουν και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου.

Βέβαια, όπως συμφωνούν και οι περισσότεροι αναλυτές, ο τραπεζικός είναι εκείνος που μπορεί να δώσει ρευστότητα σε τυχόν αντίδραση και χωρίς αυτόν το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων απλά τηρούν στάση αναμονής, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων με πολύ καλά οικονομικά στοιχεία. Οι κλάδοι που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι της Ενέργειας, του Τουρισμού και των Τροφίμων, αλλά όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει και ο κλάδος των Κατασκευών, μετά τις πρόσφατες μετοχικές αλλαγές σε μεγάλους ομίλους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ν. Καυκά της Merit, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο οδηγεί σε μία περίοδο χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον γενικό δείκτη, όπου ενδέχεται να παγιωθεί ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και η κατεύθυνση θα επιβάλλεται εν πολλοίς από το εξωτερικό. Η αγορά ζητά προσήλωση στις απαραίτητες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα για έξοδο στις αγορές.

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΛΠ, Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Σαράντης. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Aegean, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, Eurobank, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia.

Στον αντίποδα, η Motor Oil, η οποία υπεραπέδωσε χτες μετά τις σχετικές θετικές συστάσεις των αναλυτών, σήμερα διορθώνει κατά 1,50%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα