Ανοδική η πορεία σήμερα στο Χρηματιστήριο

Με αφετηρία το θετικό ευρωπαϊκό κλίμα, το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα ανακάμπτει, σβήνοντας μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες του στοίχησαν πάνω από το 5,3% της αξίας του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,77% στις 843,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.137,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,05% στις 945,03 μονάδες.

Η αγορά διόρθωσε σημαντικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας χάσει το ανοδικό της momentum, παρατηρεί ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance. Η πιο πιθανή επεξήγηση αυτού είναι η ατμόσφαιρα έντονων πιέσεων διεθνώς, κυρίως στις αμερικανικές αγορές, με τα διεθνή μεγάλα χρηματιστήρια να δέχονται μεγάλες απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η μεγάλη εικόνα του ΧΑΑ, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει, και προς το παρόν οι διορθώσεις συνέστησαν ευκαιρίες ρευστοποιήσεων χάρη στα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, ή/και ευκαιρίες επανατοποθετήσεων σε καλύτερες τιμές, προσθέτει ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η πορεία παραμένει ανοδική, με σημαντική στήριξη τις 2.022 μονάδες (25ρης) και τις 780 (ΓΔ).

Κι όμως, η παρούσα οικονομική συγκυρία επιβεβαιώνει το διάγραμμα, καθώς η επιτυχής -όπως όλα φαίνονται- έκβαση στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδος στις διεθνείς χρηματαγορές μέσω της έκδοσης ομολόγου συνεπικουρεί στην διατήρηση θετικού κλίματος. Εν γένει, το ΧΑΑ προεξοφλεί ακόμα τις θετικές εξελίξεις ως προς την οικονομία της και το μέλλον των εισηγμένων -τουλάχιστον- εταιριών.

Μια υγιής ανοδική τάση έχει πάντα τις “αναπνοές” της με έντονες, απότομες βυθίσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται και από την κλασσική κινδυνολογία. Επίσης, στατιστικά παρατηρείται ομαλή διάχυση από τίτλο σε τίτλο ιδίου μεγέθους, και τελικά διάχυση από τους τίτλους υψηλής στους τίτλους μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ και οι όγκοι της ανόδου είναι εκεί που πρέπει να είναι, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ, η Alpha Bank, η Πειραιώς και η Eurobank σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του +2% κινούνται οι Λάμδα, Εθνική, Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και ΕΧΑΕ. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% καταγράφουν οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Βιοχαλκο.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, Folli Follie και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η ΕΕΕ και η Motor Oil κινούνται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως οι απώλειες να ξεπερνούν το 1%. Ο ΟΛΠ, για τον οποίο ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ΑΜΕΜ, κινείται με απώλειες 2,99%.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα