Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αντίδραση σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια της πλειονότητας των τίτλων του κινείται ανοδικά, χωρίς όμως να προχωρά σε υπερβολές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,29% στις 768,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.025,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,18% στις 871,51 μονάδες.

Το τετραήμερο που προηγήθηκε ο γενικός δείκτης έχασε σχεδόν το 4% της αξίας του, με τις προσδοκίες που ήθελαν την επαναφορά του στις 800 μονάδες να διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Μάλιστα, η σφοδρότητα των πωλητών στις δημοπρασίες της χθεσινής συνεδρίασης έσβησαν την όποια αισιόδοξη νότα υπήρξε σε ορισμένους τίτλους, προκαλώντας εκ νέου προβληματισμό στην αγορά.

Βέβαια, η σημερινή εικόνα της αγοράς φαίνεται να είναι διαφορετική, με το ΧΑ να λαμβάνει και θετικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, η έκβαση της οποίας ήταν ιδιαίτερα θετική.

Το θετικό διεθνές κλίμα δεν σημαίνει βέβαια ότι η αγορά δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εσωτερικό, μετά και τα νέα δεδομένα που έφερε στο φως η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, η οποία ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να υποστηρίξει τη λύση ενός μαξιλαριού δισεκατομμυρίων, αντί ενδεχομένης ελάφρυνσης του χρέους, για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στα έγγραφα αναφέρεται ότι “εάν χρησιμοποιείται από το 2019 ένα τέτοιο μαξιλάρι (από την Αθήνα) για να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, μπορούν να συντμηθούν οι προγραμματισμένες ελαφρύνσεις του χρέους”. Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα θα είναι εξοπλισμένη κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί όλες τις δόσεις των δανείων προς τις χώρες της ευρωζώνης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έως το 2022.

Η αγορά δείχνει να λαμβάνει θετικά την παραπάνω εξέλιξη, με την Πειραιώς να συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με το σημερινό +4,45%, μετά και το δημοσίευμα του Capital.gr που αναφέρει ότι την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, από τρεις τοπικές τράπεζες, ένα fund και.. τη Eurobank.

Επίσης, κέρδη 3,23% σημειώνει η Βιοχάλκο, ενώ η ΔΕΗ, η Eurobank, η ΕΕΕ και ο Σαράντης σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%. Άνω του +1% κινούνται οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Grivalia και Μυτιληναίος.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Jumbo, ενώ τρεις μετοχές του FTSE, Λάμδα, Motor Oil και Φουρλής, κινούνται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως οι απώλειες τους να ξεπερνούν το 0,5%. Μάλιστα, η τελευταία σήμερα κάνει το ντεμπούτο της στον FTSE 25, ως αντικατάσταση της μετοχής της Folli Follie.

 

πηγή capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα