Ανοίγει ο ελληνικός φάκελος των Paradise Papers

Με «εργαλείο» τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, για τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, οι δικαστικές αρχές ανοίγουν το φάκελο της υπόθεσης των Paradise Papers, με σκοπό να διερευνήσουν σε βάθος τις σελίδες… με ελληνικό ενδιαφέρον.

Βασική επιδίωξη των οικονομικών εισαγγελέων που θα πιάσουν άμεσα δουλειά, είναι η αναγνώριση των παράνομων περιπτώσεων και η «ταυτοποίηση» των φοροφυγάδων, όσων δηλαδή χρησιμοποιούσαν τους φορολογικούς «παραδείσους», για να αποκρύψουν εισοδήματα ή ενδεχομένως και να «ξεπλύνουν» μαύρο χρήμα.

Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί κυρίως στο αν τα ποσά – που περιγράφονται ανά περιπτώσεις- δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Ελλάδα, ή αν πρόκειται για μαύρο χρήμα – αδήλωτο και μη φορολογηθέν, ή προερχόμενο ενδεχομένως από παράνομες δραστηριότητες.

Πάνω από 130 ονόματα στο «μικροσκόπιο» των οικονομικών εισαγγελέων

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που θα ξεκινήσουν την έρευνα, μετά τη χθεσινή παραγγελία-για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης-της επικεφαλής Μαριάννας Ψαρουδάκη, θα εξετάσουν περισσότερα από 130 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με εξωχώριες εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εντός του επόμενου διαστήματος οι εισαγγελικές αρχές θα πάρουν στα χέρια τους τα πρωτότυπα αρχεία των Paradise Papers, που σχετίζονται με ελληνικά πρόσωπα.

Διασταύρωση στοιχείων με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς

Κατόπιν, οι οικονομικοί εισαγγελείς, έχοντας στην «εργαλειοθήκη» τους τη βάση δεδομένων από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, θα κάνουν διασταύρωση στοιχείων και ενδελεχή έλεγχο, με στόχο να «ξετρυπώσουν» τις ύποπτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.

Στα Paradise Papers εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό το Χαλάνδρι, ο Άλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία, βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, όπως η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη (Μαρέβα Μητσοτάκη) ενώ εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους, αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμη, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος που μετείχε σε offshore fund και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα