Ανοίγει η 83η ΔΕΘ υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τη μεγαλύτερη ΔΕΘ των τελευταίων 20 ετών, τουλάχιστον σε επίπεδο εκθετών, εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, που έχει μετατραπεί σε «φρούριο», με αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα να έχουν μετακινηθεί για να ενισχύσουν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα συναντηθεί τόσο με τη Διοίκηση της ΔΕΘ, όσο και με το σωματείο των εργαζομένων πριν ξεναγηθεί στα περίπτερα της Έκθεσης.

Στις 10:30 το πρωί θα παραστεί στα εγκαίνια του Περιπτέρου των ΗΠΑ, η οποία είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, ενώ το βράδυ, στις 7, θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, όπου οι πολίτες θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, με τον οποίο συζήτησε τις εξαιρετικές προοπτικές που ανοίγονται στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη επισημάνθηκαν ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, αλλά και ως εμπορικού, διαμετακομιστικού και ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και οι δυνατότητες συνεργασίας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, σε διάφορους τομείς, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν ακόμη οι τομείς του τουρισμού, του Real Estate, των υποδομών και της ενέργειας, το Νεώριο της Σύρου, η πλωτή δεξαμενή για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, τα λιμάνια και το Ελληνικό.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η ΕΛΑΣ έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία φέτος έχουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: τον έλεγχο του ακροδεξιού χώρου, με στόχο την πρόληψη οποιασδήποτε ενέργειας, κυρίως εξτρεμιστικού χαρακτήρα, αλλά και τυχόν κινήσεων που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα της έκθεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές και σε προληπτικό επίπεδο, έχει καταρτιστεί από την αστυνομία σχέδιο που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ελέγχων και διακριτική επιτήρηση σε άτομα, ομάδες και στέκια του ακροδεξιού χώρου, ενώ υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων ή συγκρούσεων με άλλες ομάδες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν δραστηριοποιηθεί ειδικές ομάδες της κρατικής ασφάλειας, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με κλιμάκια από την Αθήνα και ασχολούνται αποκλειστικά με τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών. Σε επιφυλακή, για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία Βορείου Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των γενικών μέτρων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν φέτος, από όλες τις διευθύνσεις (τάξης, ασφάλειας, τροχαίας), είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα χαμηλότερα των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, τα επιτελεία έχουν καταρτίσει ειδικά σχέδια για την φρούρηση της έκθεσης, χώρων και κτιρίων και τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Για τον σχεδιασμό των μέτρων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Τα μέτρα είναι ήδη σε ισχύ και κλιμακώνονται σήμερα, ενώ όλες τις ημέρες θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Το Σάββατο στις 19:00 το απόγευμα έχει δοθεί το «ραντεβού» για το συλλαλητήριο για την Μακεδονία, στο οποίο οι πολίτες θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως έγινε γνωστό, το συλλαλητήριο θα είναι κοινό και σε αυτό θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς που αντιδρούν στη συμφωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί έξω από το Βελλίδειο, όπως είχαν αποφασίσει οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και οι Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία.

Η φετινή ΔΕΘ

Η φετινή διοργάνωση υποδέχεται στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)», με 130 ελληνικές start ups (στο περίπτερο 12), που θα αναδείξουν το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας, σε μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo. Επιπλέον, στην έκθεση συμμετέχουν και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα υπό από την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Συνολικά 48 επιμελητήρια από όλη την χώρα, έναντι 43 πέρσι, με 360 επιχειρήσεις (έναντι 340 πέρσι) θα βρίσκονται στην έκθεση μέσω της Κεντρικής Ένωσης, ενώ ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές διαθέτουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Σερρών και το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Οι επιμέρους ενότητες της 83ης ΔΕΘ καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία κα., με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.

Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, τα Music Events της 83ης ΔΕΘ περιλαμβάνουν καθημερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου (δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση). Στις φετινές συναυλίες η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo θα τιμήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο, ενώ την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το «The Blues Brothers Approved Show».

-Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ το «the Mindspark», το μεγαλύτερο event για το μάρκετινγκ, τη δημιουργικότητα και την καινοτόμο σκέψη, σε ένα διήμερο γνώσης, έμπνευσης και ανακάλυψης. Παγκοσμίου φήμης εισηγητές θα μεταφέρουν στο κοινό του «the Mindspark» τον αμερικάνικο τρόπο του επιχειρείν. Το «the Mindspark Θεσσαλονίκης» διοργανώνεται από την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και την ΔΕΘ-Helexpo.

-Στο περίπτερο 17 διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Hall Of Games, που είναι ένα entertainment πάρκο, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

-Για 5η χρονιά, η Cheapart υποδέχεται τους φιλότεχνους και το κοινό της πόλης, με έργα επιλεγμένων καλλιτεχνών από οκτώ χώρες.

-Στο αφιέρωμα για την ενέργεια θα μετέχουν 35 εταιρείες, με έμφαση στα αέρια καύσιμα και τις χρήσεις τους

-Στο αφιέρωμα Automotion θα παρουσιαστούν νέα μοντέλα αυτοκινήτων, τροχόσπιτα, σκάφη κτλ

-Το αφιέρωμα Akademia θα είναι σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, με παρουσιάσεις νέων προγραμμάτων σπουδών, αλλά και σεμινάρια για τεχνικές αναζήτησης εργασίας

-Στο περίπτερο 2, θα πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Artecitya, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ενότητες “Virtual World” και “Games and Politics”.

Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 7 ευρώ, αλλά ισχύει και μειωμένο στα 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 18:00.

Το οικογενειακό των 4 ατόμων είναι στα 20 ευρώ, το Πολυτέκνων-Τριτέκνων-ΑΜΕΑ είναι 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.

Τις καθημερινές το ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης θα είναι 16:00 με 22:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00 με 22:00.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα