Ανατολίτικο παζάρι επιχειρεί ο Ερντογάν για τους δυο στρατιωτικούς

Σε απόλυτο συσχετισμό της φυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία και της παρουσίας των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης της Βάρνας, επιστρέφοντας στην χώρα του.

Μετά τη ρητορική αποστροφή πως «εμείς ασφαλώς δεν διασυνδέουμε τα δύο θέματα», προχώρησε τονίζοντας πως «εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε, δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν μιλούν καθόλου για αυτό το θέμα, λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο έλληνες στρατιωτικοί».

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος απεκάλυψε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής του από τη Βάρνα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ότι αναφερόμενος στο θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία κατά τη συνάντησή του στη Βάρνα με τους Γιούνκερ και Τουσκ ισχυρίστηκε:«Δεν είμαι υπεράνω της Δικαιοσύνης».

Το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθησαν «επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή», είπε ο Ερντογάν, συζητήθηκε στην ευρωτουρκική σύνοδο και στη συνέχεια παρέθεσε τον διάλογο που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Εσείς είστε μεγάλος πρόεδρος, διασφαλίστε ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μου είπαν κι εγώ τους απάντησα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου», απάντησε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές».

Ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί ευθέως στους τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα αφού διέφυγαν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 σημειώνοντας: «Ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα