Αναδίπλωση για το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω Eurogroup

Tο χρηματιστήριο Αθηνών, αναδιπλώνεται και πάλι σήμερα κάτω από τις 800 μονάδες  το οποίο έχει στρέψει την προσοχή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου και αναμένεται η απόφαση για την έγκριση και το ύψος της δόσης προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,60% στις 796,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.112,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,55% στις 1.045,09 μονάδες.

Το όριο των 800 μονάδων έχει αποδείξει ότι είναι πολύ “σκληρό” για να πέσει, πόσο μάλλον όταν η αγορά δεν έχει κάποιο καταλύτη που να τη βοηθήσει να κάνει την ανοδική διαφυγή. Άλλωστε, εκτός της έγκρισης της δόσης που θα συνοδεύσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να προσφέρει αυτόν τον καταλύτη, εκτός εάν υπάρξει κάποια… συνταρακτική εξέλιξη.

Ειδικότερα, το μόνο βέβαιο σήμερα είναι ότι θα παρουσιαστεί η έκθεση συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης για τα 140 προαπαιτούμενα στα οποία μέχρι πρότινος τουλάχιστον παρέμειναν κάποιοι ολιγάριθμοι αστερίσκοι κυρίως αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η πρόταση του ESM για το ύψος της δόσης που θα αναλογεί στην Ελλάδα η οποία προς το παρόν κυμαίνεται από 7,4 έως και 11 δισ. ευρώ.

Το βασικό ζήτημα που απασχολεί την αγορά όμως είναι το χρέος και η θέση που θα κρατήσει ο γερμανικός άξονας ο οποίος μέχρι χθες ήταν ανυποχώρητος. Το ζητούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είναι μία λεκτική διατύπωση που να βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές αλλά και η αποδοχή που θα έχει η Γαλλική πρόταση για σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη αλλά και για πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο.

Αλλά οι προσδοκίες είναι μικρές. Και αυτό διότι στο 8σέλιδο υπόμνημα που έχει προωθηθεί προς ψήφιση από το Eurogroup, για το χρέος επισημαίνεται ότι “η Ευρωομάδα της 25ης Μαΐου 2016 συμφώνησε επίσης ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος μέχρι τα μέσα του 2018, η Ευρωομάδα προσδοκούσε την εφαρμογή πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων, εφόσον απαιτείται για την επίτευξη των συμφωνημένων κριτηρίων αναφοράς ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Για τα πλεονάσματα αναφέρει ότι “οι αρχές θα ακολουθήσουν δημοσιονομική πορεία βασισμένη στην επίτευξη στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μεσοπρόθεσμα. Η πορεία των δημοσιονομικών στόχων είναι σύμφωνη με τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυτή ανακάμπτει από τη βαθύτερη ύφεσή της στα χρονικά”.

Με βάση τα παραπάνω, το αρνητικό πρόσημο κυριαρχεί σήμερα στην αγορά, με την Πειραιώς να σημειώνει απώλειες 2,19%, και τις Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Εθνική, ΕΕΕ και Μυτιληναίο να καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Jumbo και Motor Oil.

Στον αντίποδα, η Grivalia, η Aegean και η Ελλάκτωρ σημειώνουν άνοδο άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Folli Follie.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σήμερα η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ τέθηκε σε αναστολή λόγω αποκοπής της επιστροφής κεφαλαίου με εισφορά σε είδος (μετοχές ΑΔΜΗΕ) και θα επιστρέψει στο ταμπλό τη Δευτέρα 19/6.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα