Ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αναμονή των αποτελεσμάτων του σημερινού Eurogroup σε συνδυασμό με την ανάκαμψη σε Ευρώπη και Ιταλία, οδηγούν σήμερα τον γενικό δείκτη σε άνοδο, με τις τράπεζες να παίρνουν τα ηνία της αγοράς και με την πλειοψηφία των blue chips να σημειώνουν κέρδη.

 

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε σε θετικό έδαφος και διατηρεί τα κέρδη του τα οποία διαμορφώνονται στο +0,55% και τις 789,26 μονάδες, με τον τζίρο ωστόσο να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να μην υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,53% στις 2071,3 μονάδες, ενώ στο +1,32% κινείται ο τραπεζικός δείκτης και στις 894,24 μονάδες

To θετικό “γύρισμα” στην Wall Street, η σημερινή ανάκαμψη στους ευρωπαϊκούς δείκτες και ειδικά του ιταλικού δείκτη FTSE MIB μετά “πράσινο φως” που δόθηκε στον Τζουζέπε Κόντε για σχηματισμό κυβέρνησης, βοηθά το εγχώριο κλίμα μετά τις ισχυρές χθεσινές απώλειες, το οποίο ωστόσο παραμένει εύθραυστο καθώς η κινητικότητα των αγοραστών είναι υποτονική με την αγορά να δείχνει περισσότερο τάσεις συσσώρευσης παρά ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Καφκάς της Merit, η χθεσινή πτώση δεν προσθέτει κάτι καινούργιο στην εικόνα του γενικού δείκτη, ο οποίος συσσωρεύει κοντά σε κρίσιμες διαγραμματικές στηρίξεις.

Η εικόνα στις τράπεζες είναι θετική, με τον τραπεζικό δείκτη να προέρχεται από βουτιά της τάξης του 14,5% από τις αρχές του μήνα. Η χθεσινή ισχυρή πτώση που άγγιξε το 3% οδηγεί σε μετρημένες αγοραστικές κινήσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της Εθνική να σημειώνει άνοδο 2,14% στα 0,2860 ευρώ, η Eurobank να ενισχύεται 1,41% στα 0,9360 ευρώ, η Πειραιώς να κινείται στο +0,95%% και στα 2,7660 ευρώ μετά τη χθεσινή πτώση άνω του 5%, ενώ η Alpha Bank σημειώνει κέρδη 0,77% στα 1,9700 ευρώ.

Από τα υπόλοιπα blue chips, κέρδη άνω του 2% σημειώνει η Μυτιληναίος, στο +1,24% βρίσκεται η ΕΧΑΕ, στο +1,43% η Jumbo, ενώ κέρδη α΄νω του 1% σημειώνουν επίσης ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. Στον αντίποδα, πτωτικά συνεχίζει και σήμερα η Folli Follie μετά το χθεσινό -16,47%, με τις απώλειες να διαμορφώνονται στο -5,95% και τα 6,01 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, η αγορά μας έχει συνηθίσει να παίρνει… φόρα (είτε ανοδική, είτε πτωτική) μετά τις 14:00- 15:00 και σήμερα αυτό το διάστημα συμπίπτει με το doorstep του Eurogroup όπου αναμένονται δηλώσεις από διάφορους ΥΠΟΙΚ και αξιωματούχους των θεσμών και οι οποίες θα δώσουν μία γεύση σχετικά με το τι μπορούμε να αναμένουμε από την σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup, ωστόσο, το βάρος θα δοθεί στο μέτωπο των προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης και όχι τόσο στο θέμα του χρέους.

Οι αγορές, όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, έχουν τα ραντάρ τους στραμμένα στις εξελίξεις σχετικά με το χρέος, αφού η βιωσιμότητά του είναι αυτή που θα “ξεκλειδώσει” τις επενδυτικές τους διαθέσεις. Όσο δεν υπάρχει ορατότητα σε αυτό το μέτωπο, η μεταβλητότητα αλλά και η νευρικότητα στην αγορά, θα επιμένουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα