Αλ. Χαρίτσης: Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία

Με γνώμονα την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα κινηθούν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, δηλώνει στο insider.gr ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης. Όπως αναφέρει, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, αλλά προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο κ. Χαρίτσης παρουσιάζει τον απολογισμό του “ΕΣΠΑ 2016”, προαναγγέλλει την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσω των φετινών προγραμμάτων και προειδοποιεί τους ενδιαφερόμενους για τα κυκλώματα της απάτης που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά.
Κύριε Χαρίτση, το 2016 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έφτασε στο 11,35% έναντι στόχου 7%. Που αποδίδετε αυτή την εξέλιξη και ποιοι είναι οι στόχοι για το 2017 σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ;

Πράγματι, η απορρόφηση για το 2016 ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο, αυτό όμως δεν ήταν τυχαίο. Τόσο εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας, που είχαμε και τη συνολική ευθύνη και συντονισμό της προσπάθειας, όσο και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση και υλοποίηση των δράσεων του ΕΣΠΑ, εργαστήκαμε σκληρά, πρώτα για την ταχεία ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων και κατόπιν για την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων. Υπήρξε έγκαιρος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός αλλά και συνεχή παρακολούθηση της διαδικασίας σε όλα τα στάδια, με άρτιο συντονισμό των σχετιζόμενων υπηρεσιών. Για να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, το ποσοστό απορρόφησης που πέτυχαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης περιόδου ήταν μόλις 1,5%. Πετύχαμε δηλαδή 8 φορές μεγαλύτερη απορρόφηση από τους προκατόχους μας και σε πολύ πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Το 2017 η απορρόφηση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη ενώ θα είναι και η χρονιά υλοποίησης όλων των σημαντικών δράσεων που προκηρύξαμε το 2016. Φυσικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Βασικό μας μέλημα είναι όλοι οι διαθέσιμοι πόροι να φτάνουν έγκαιρα στην πραγματική οικονομία και να μετουσιώνονται σε ουσιαστική βελτίωση στη ζωή των πολιτών.

AdTech Ad

Ποιες δράσεις πρόκειται να προκηρυχθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Τι προϋπολογισμού θα είναι, ποιοι και πόσοι θα είναι οι ωφελούμενοι;

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί ο ο Β΄ Κύκλος των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝΕΚ. Θα δοθούν 140 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων, 48 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αυταπασχόλησης πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κρίνοντας από την μεγάλη ανταπόκριση που είχε ο πρώτος κύκλος, αναμένουμε πλήθος δικαιούχων, γεγονός που θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά.

Τέλος, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» που χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, προχωρούμε στην επέκταση του ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ» από το οποίο επιδοτήθηκαν 10.000 νοικοκυριά τα οποία είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα αλλά δεν έλαβαν ενίσχυση λόγω εξάντλησης των πόρων.

Τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας ορισμένα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους που υπόσχονταν ένταξη σε ανύπαρκτα προγράμματα του ΕΣΠΑ έναντι αμοιβής. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να αντιμετωπίσετε φαινόμενα απάτης και διαφθοράς στο ΕΣΠΑ;

Πράγματι, στο κέντρο πληροφόρησης  που έχουμε δημιουργήσει για την ενημέρωση των πολιτών υπήρξαν το τελευταίο διάστημα κάποιες αναφορές σε περιστατικά,  επιτήδειων, που εμφανίζονταν ως «συνεργάτες του Υπουργείου» και ζητούσαν χρήματα υποσχόμενοι ενημέρωση για μελλοντικές δράσεις  ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, πριν αυτές δημοσιοποιηθούν επίσημα .

Προκειμένου να προστατεύσουμε τους ενδιαφερόμενους από τέτοια, έστω και περιορισμένα, φαινόμενα, ενημερώσαμε άμεσα τους πολίτες και τους καλέσαμε να είναι προσεχτικοί και να αποφεύγουν κάθε συναλλαγή με τέτοια άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται έγκαιρα για όλες τις δράσεις του ΕΣΠΑ από τους επίσημους διαδικτυακούς τόπους: www.espa.grκαι www.antagonistikotita.gr καθώς και  από το τηλεφωνικό κέντρο 801 11 36300 που λειτουργεί  από τις 8.00 π.μ έως τις 7.00 μ.μ.

Μέσα από τις δομές πληροφόρησης που ενεργοποιήσαμε και ενισχύσαμε μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε επίσημη και έγκυρη πληροφόρηση για όλα τα διαθέσιμα προγράμματα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρουν, χωρίς κόστος και την ανάγκη μεσαζόντων.

Τέλος, έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες μας στον εντοπισμό και την πάταξη περιστατικών απάτης και διαφθοράς. Και φυσικά θα συνδράμουμε αποτελεσματικά τις δικαστικές αρχές όπου και όποτε χρειαστεί. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, που τόσο έβλαψαν την χώρα στο παρελθόν και πλήγωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.

Η χρηματοδότηση παραμένει ένα από τα σημαντικότερα θέματα για την οικονομία. Ποια είναι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ξεκινήσουν εντός του 2017 και ποια κεφάλαια θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις;

Στο υπουργείο Οικονομίας θέσαμε εξαρχής ως άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κρίσης αποεπένδυσης και την ουσιαστική παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Για το σκοπό αυτό έχουμε ήδη ενεργοποιήσει τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και το «Εξοικονομώ ΙΙ». Τα τρία ταμεία έχουν προικισθεί με κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα εξασφαλίσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Τέλος, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους δύο ακόμη ταμεία: το Ταμείο Υποδομών που θα χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων αλλά και τουριστικών υποδομών, καθώς και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων που θα ενισχύσει πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και εγχειρήματα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Το Ταμείο μάλιστα θα προσφέρει και υπηρεσίες mentoring και coaching, πρόβλεψη που το διαφοροποιεί σημαντικά από ανάλογα εργαλεία του παρελθόντος.

Ποιες είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις που σκοπεύετε να προωθήσετε προκειμένου να προσελκύσετε επενδύσεις;

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι βασική μέριμνα συνολικά του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας, διαπερνά όλα τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούμε. Ξεκινώντας από το ΕΣΠΑ για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε το άνοιγμα του στην κοινωνία. Κατοχυρώσαμε τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα: με την ανώνυμη και αδιάβλητη αξιολόγηση των προτάσεων, τη διάχυση της πληροφόρησης και την ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα του συστήματος.

Ταυτόχρονα, ψηφίσαμε πρόσφατα δύο νόμους που απλοποιούν και επιταχύνουν τη διαδικασία σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων. Τέλος γίνονται και μία σειρά από ευρύτερες θεσμικές παρεμβάσεις που διαμορφώνουν ένα σταθερό, πιο φιλικό και ασφαλές περιβάλλον για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομίας έκανε γνωστό ότι υποβλήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο 821 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2,2 δις. ευρώ. Μπορείτε να μας πείτε κάποια ποιοτικά στοιχεία από αυτά τα σχέδια;

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος συναντά θεαματική ανταπόκριση. Σε μόλις 4 μήνες λειτουργίας του υποβλήθηκαν, όπως αναφέρατε, 821 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό 2,2 δις. ευρώ, όταν σε 4 χρόνια λειτουργίας του προηγούμενου νόμου κατατέθηκαν μόλις 1271 σχέδια. Το 65% μάλιστα, των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων είναι στη βιομηχανία, κυρίως στον κλάδο της αγροδιατροφής

Αυτή η εικόνα δείχνει τη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε στην οικονομία για μία ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή στρατηγική. Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο δίνουμε προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε λίγα μεγάλα σχέδια, κατά κύριο λόγο χαμηλής τεχνολογίας, όπως στο παρελθόν. Οι ενισχύσεις θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ για τις μεγάλες επενδύσεις εξασφαλίζεται σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Με δεδομένο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συντηρούν τη μερίδα του λέοντος της απασχόλησης στη χώρα μας, το αποτύπωμα του νέου Νόμου στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα