Αλλα 4,8 εκατ. δολάρια “ξεχασμένα” στην Αντίς Αμπέμπα

Tην επιστροφή πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχει εντοπίσει και διεκδικεί το Yπουργείο Εξωτερικών, τα οποία προορίζονταν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε χώρες της Αφρικής αλλά και της Καραϊβικής και τα οποία έχουν μείνει «παρκαρισμένα» σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Τα ποσά αυτά εκταμιεύθηκαν την περίοδο 2008-2009, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη σε διάφορους φορείς, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Πριν λίγες μέρες επέστρεψαν στα κρατικά ταμεία 2,5 εκατ. δολάρια που είχαν επενδυθεί σε κρατικό ομόλογο του Μπελίζ. Τα χρήματα αυτά επενδύθηκαν εκεί στη βάση του Μνημονίου της Καραϊβικής (ΜΟΑ), το οποίο υπεγράφη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2008 στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του τότε γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών και ειδικού εκπροσώπου του ΥΠΕΞ σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής Θεόδωρου Σκυλακάκη και του διευθυντή του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής (CCCCC), δρος Κένρικ Λέσλι. Το συνολικό ποσό της ελληνικής συνεισφοράς είχε συμφωνηθεί στα 4 εκατομμύρια ευρώ, με ετήσια δόση 1 εκατομμύριο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στις 27 Δεκεμβρίου 2007, εννέα μήνες πριν από την υπογραφή του μνημονίου, η τότε υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε απόφαση για έκδοση Χρηματικού Εντάλματος (ΧΕΠ), ποσού 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Όμως όπως αποδεικνύεται δεν ήταν τα μόνα…

Το υπ. Εξωτερικών ανακάλυψε και άλλα 4,8 εκατ. δολάρια «ξεχασμένα» σε τράπεζα στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, που εκταμιέυθηκαν στο πλαίσιο μνημονίου που υπέγραψε στις 22 Σεπτεμβρίου 2008, η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον τότε προέδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Ζαν Πινγκ.

Το πενταετούς διάρκειας μνημόνιο, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα πέντε χρόνια, προέβλεπε συνολικό ποσό ελληνικής συνεισφοράς τα 12 εκατομμύρια ευρώ και μέγιστο ποσό ετήσιας συνεισφοράς 3 εκατομμύρια, συνεισφοράς για έργα και δράσεις που δεν έγιναν ποτέ.

Ο κοινό τόπος

Όπως σημειώνει ο Νικόλας Ζηργάνος στο ρεπορτάζ του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», κοινός τόπος και των δύο υποθέσεων είναι πως πρώτα αποφασίστηκε η εκταμίευση των χρημάτων (επί ΝΔ), μετά ακολούθησε η υπογραφή μνημονίου, αργότερα προωθήθηκαν για επικύρωση από τη Βουλή (επί ΠΑΣΟΚ), ενώ την ίδια ώρα δεν υπήρχαν κατατεθειμένες προτάσεις για προγράμματα που θα υλοποιούσαν φορείς και ΜΚΟ στο πλαίσιο των συμφωνιών.

Πρόκειται για μια διαπίστωση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Να σημειωθεί ότι ο διαχειριστικός έλεγχος που εδώ και καιρό πραγματοποιούν στελέχη του υπουργείου έχει εντοπίσει επίσης «παρκαρισμένα» 1 εκατομμύριο στον Άγιο Μαυρίκιο και ακόμη 1 σε τράπεζα της Γενεύης.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών έχει επισημάνει ωστόσο ότι «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα