Αλλάζουν όσα ξέραμε για την εμφάνιση του μελανώματος

H μερική απενοχοποίηση του ήλιου ως βασική αιτία εμφάνισης μελανώματος και η μη απαραίτητη αφαίρεση σπίλων (ελιών) από ο δέρμα μας ως μέτρο πρόληψης, αποτελούν τα σημαντικότερα θέματα που αναλύονται στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Δερματοσκόπησης που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή της ελληνικής πόλης από την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Δερματοσκόπησης, για τη διοργάνωση του συνεδρίου συνδυάζεται με τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τον καρκίνο του δέρματος και δη την πιο επικίνδυνη μορφή αυτού, το μελάνωμα.

Παράλληλα στο πλαίσιο του συνεδρίου αναφέρονται και τα αποτελέσματα μιας ιδιαίτερα σημαντικής μελέτης (μεταανάλυσης) με βάση την οποία προσδιορίζονται τα κριτήρια αναγνώρισης του πρώιμου μελανώματος (in situ), κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα με μια απλή επέμβαση «ρουτίνας» να απαλλαγεί ένας ασθενής από την πιθανότητα ενός επικίνδυνου μεταστατικού καρκίνου.

«Πρωταγωνιστής» της εν λόγω μελέτης είναι ο Δρ Αιμίλιος Λάλλας, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα του ελέγχου όλων από τους δερματολόγους που με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης μπορούν να εντοπίσουν τα επικίνδυνα σημεία στο δέρμα μας. Σύμφωνα με τον κ. Λάλλα, όλες οι γυναίκες από τα 35 έτη και έπειτα και όλοι οι άνδρες από 40 ετών και άνω θα πρέπει να υποβληθούν σε δερματοσκόπηση. «Πρόκειται για μια εξέταση που διαρκεί ελάχιστα, δεν είναι επεμβατική και γίνεται και ένα εργαλείο που μοιάζει με φακό. Η δερματοσκόπηση μπορεί να εντοπίσει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κάποια ύποπτη βλάβη και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση καρκίνων του δέρματος in situ, δηλαδή επιφανειακών που δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να δώσουν μεταστάσεις».

Την ίδια στιγμή ο κ. Λάλλας επεσήμανε ότι μια νέα μελέτη, έδωσε «ελαφρυντικά στοιχεία» στη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας στη σύνδεσή της με την εμφάνιση μελανώματος, αναγνωρίζοντας πως τελικά ο ήλιος δεν είναι πάντα ο ένοχος για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος. Όπως η συμβολή του ήλιου στη γένεση του μελανώματος δεν είναι τόσο ισχυρή όσο νόμιζε η ιατρική κοινότητα. Φυσικά δεν ακύρωσε την υπαιτιότητα των ηλιακών εγκαυμάτων, αλλά μείωσε την απόλυτη μέχρι σήμερα διασύνδεση της ηλιακής ακτινοβολίας με την εμφάνιση μελανωμάτος. Την ίδια στιγμή βέβαια ήταν κάθετος όσον αφορά το σολάριουμ στο οποίο δεν δόθηκε κανένα ελαφρυντικό και μάλιστα το θεώρησε ως απόλυτα απαγορευτικό.

Επίσης σύμφωνα με τον Δρ Λάλλα, ανατρεπτικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με τη σχέση των σπίλων (ελιών) με τον καρκίνο του δέρματος. «Μελέτες στην Αμερική, έχουν δείξει ότι το μελάνωμα στη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν προκύπτει από την εξαλλαγή κάποιου σπίλου, αλλά εμφανίζεται σε σημεία του σώματος απομακρυσμένα συνήθως από μια ελιά. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος αφαίρεσης των σπίλων για την πρόληψη του μελανώματος», τόνισε.

Στη σημασία της φιλοξενίας του εν λόγω συνεδρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε η Dr Iris Zalaudek, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης. «Πρόκειται για ένα κέντρο με διεθνή αναγνώριση και υψηλού επιπέδου κλινική, ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στο αντικείμενο της διάγνωσης και διαχείρισης του καρκίνου του δέρματος. Επίσης, η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι η Θεσσαλονίκη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενεί κορυφαία γεγονότα επιστημονικού επιπέδου παγκόσμιας εμβέλειας».

Το 5ο συνέδριο δερματοσκόπησης που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του θεσμού, με παρουσία επιστημόνων από περίπου 75 χώρες. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών αναμένεται να συζητηθούν και να παρουσιαστούν σημαντικά θέματα που αφορούν στο μέλλον της ιατρικής όπως ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη δερματολογία και συγκεκριμένα την ανάπτυξη λογισμικών αυτόματης διάγνωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα