Ο ΑΔΜΗΕ δίνει 295 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ

Τα 295 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει μέσα στους επόμενους μήνες η ΔΕΗ από την μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, αποτελούν σημαντική ανάσα ρευστότητας για το ταμείο της αποτελούν .

Τόσο αποτίμησε ο οίκος Deloitte το ποσοστό του ΑΔΜΗΕ που θα εισφέρει η ΔΕΗ στο Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Μανώλης Παναγιωτάκης κατά την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, απόφαση που θα τεθεί προς έγκριση στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου.

Τα χρήματα αυτά που μπορεί το Δημόσιο να συμψηφίσει με φορολογικές απαιτήσεις, μαζί με τα 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, αθροίζουν μια γερή ανάσα ύψους 695 εκατ. ευρώ, και θεωρούνται κάτι παραπάνω από απαραίτητα για την δοκιμαζόμενη ρευστότητα της επιχείρησης.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η ΔΕΗ καλείται να αποπληρώσει ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την εξυπηρέτηση του οποίου δανείστηκε πρόσφατα ισόποσης αξίας ποσό από τις ελληνικές τράπεζες. Το δάνειο εκταμιεύτηκε τελικά σήμερα, αλλά σε αντάλλαγμα η ΔΕΗ αναγκάστηκε να ενεχυριάσει προς τις τράπεζες ίσης περίπου αξίας μελλοντικές εισπράξεις από καλούς της πελάτες.

Σε μια στιγμή επομένως που τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ εμπνέουν ανησυχία και οι υποχρεώσεις της φέτος σε τόκους, χρεολύσια και επενδύσεις πλησιάζουν συνολικά τα 1,5 δισ. ευρώ, το σωσίβιο στην παρούσα φάση για την επιχείρηση λέγεται ΑΔΜΗΕ. Το ερώτημα φυσικά είναι πότε θα εισπράξει αυτά τα 695 εκατ ευρώ από την μεταβίβαση σε Κινέζους και Δημόσιο του 49% της θυγατρικής της στην διαχείριση δικτύων.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτό θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, αφού νωρίτερα θα πρέπει να έχει εγκριθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τις κοινοτικές αρχές. Το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οφείλει η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν να έχει εγκρίνει την πιστοποίηση του διαχειριστή των δικτύων από την ΡΑΕ είναι τα τέλη Μαΐου. Έως τότε αναμένεται να έχει δώσει το πράσινο φως και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για την εξαγορά των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και τη State Grid.
Στην πραγματικότητα, μετά και το επικείμενο πράσινο φως της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ (23 Μαΐου), ολοκληρώνεται και η τρίτη πτυχή της εξαιρετικά περίπλοκης διαδικασίας, εμπνεύσεως Πάνου Σκουρλέτη, για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ : Πρώτα πουλήθηκε το 24%, μετά η ΔΕΗ εισέφερε το 51% στην εταιρεία συμμετοχών που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, και τώρα μεταβιβάζεται το 25% στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Εν συνεχεία, η τελευταία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό της αποτίμησης του 25%, η οποία και θα καλυφθεί είτε με καταβολή μετρητών είτε με εισφορά σε είδος, είτε με ένα συνδυασμό των δύο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα