Αγ. Πετρούπολη: 14 νεκροί – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Στους 14 έφτασε ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη Ρωσίδα Υπουργό Υγείας, Βερόνικα Σκόρτσοβα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε συρμό του μετρό και προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό σχεδόν 50 ανθρώπων.

 

Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και άλλοι τρεις υπέκυψαν μέσα στα ασθενοφόρα ή στο νοσοκομείο αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, διευκρίνισε η υπουργός. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί χθες από τις ρωσικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες ήταν 11 νεκροί.

Η κρατική επιτροπή έρευνας της Ρωσίας κατονόμασε σήμερα τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ ως τον άνδρα που βρισκόταν πίσω από την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση που είχε εκδοθεί νωρίτερα από τις υπηρεσίες ασφάλειας του Καζακστάν.

Η επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η έρευνά της ταυτοποίησε τον Τζαλίλοφ, γενετικό υλικό του οποίου βρέθηκε επίσης σε μια τσάντα που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.

«Από γενετικές αποδείξεις και τις κάμερες επιτήρησης υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως το πρόσωπο πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια στον συρμό ήταν το ίδιο που άφησε μια τσάντα με εκρηκτικό μηχανισμό στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της χθεσινής έκρηξης είναι 14 νεκροί και περίπου 50 τραυματίες.

Η κρατική επιτροπή έρευνας της Ρωσίας ανέφερε σήμερα πως η φονική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης προκλήθηκε από βόμβα που πυροδοτήθηκε πιθανόν από έναν άνδρα, μέλη του σώματος του οποίου βρέθηκαν σε ένα από τα βαγόνια του συρμού.

“‘Εχει εξακριβωθεί πως ένας εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να πυροδοτήθηκε από έναν άνδρα, μέλη του σώματος του οποίου βρέθηκαν στο τρίτο βαγόνι του συρμού”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή, η οποία έχει ευρείες εξουσίες.

“Ο άνδρας έχει ταυτοποιηθεί αλλά η ταυτότητά του δεν θα αποκαλυφθεί για την ώρα για τους σκοπούς της έρευνας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβανομένου, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο. «Κάθε επίθεση που γίνεται στη χώρα μας είναι μια πρόκληση που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους, περιλαμβανομένου του προέδρου μας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η χθεσινή επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι το πρώτο θέμα στο ρωσικό Τύπου, που «βλέπει» πίσω από αυτή το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ’ επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα