ΑΑΔΕ: Καμπάνια ενημέρωσης των τουριστών για τις αποδείξεις

Επικοινωνιακή καμπάνια για την ενημέρωση των ξένων τουριστών που έρχονται στη χώρα μας σχετικά με το δικαίωμά τους αφενός να πληρώνουν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και σε πλήθος άλλα καταστήματα εμπορίας αγαθών και παροχής υπηρεσιών και αφετέρου να ζητούν αποδείξεις λιανικών συναλλαγών εκτυπωμένες από ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές άρχισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ήδη σε πλήθος διαδικτυακών τόπων εμφανίζεται σχετική διαφήμιση μέσω της Google, ενώ σύντομα σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να αναρτηθούν αφίσες με οδηγίες για το πώς είναι μια έγκυρη απόδειξη και για το τι δεν είναι απόδειξη. Στη διαφήμιση, που ήδη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, εμφανίζεται μήνυμα στα αγγλικά το οποίο ενημερώνει τους τουρίστες σχετικά με το τι ακριβώς προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τα δικαιώματα των καταναλωτών να πληρώνουν με «πλαστικό» χρήμα και να ζητούν αποδείξεις για τις λιανικές συναλλαγές που πραγματοποιούν. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διάταξη που προβλέπει ότι ο καταναλωτής δικαιούται να μην πληρώσει για κάποιο προϊόν που αγόρασε ή για μια υπηρεσία που του παρασχέθηκε εάν ο έμπορος ή ο ελεύθερος επαγγελματίες δεν του εκδώσει τη σχετική νόμιμη απόδειξη λιανικών συναλλαγών.

Στην προσπάθειά της να… ανοίξει τα μάτια των ξένων τουριστών, η ΑΑΔΕ με το διαφημιστικό της μήνυμα φτάνει στο σημείο να τους παρακινεί να προφέρουν στα ελληνικά τη λέξη «απόδειξη», αποτυπώνοντάς τη με… greeklish ως «apodixi»! Η πλήρης φράση την οποία προτρέπει η ΑΑΔΕ τους ξένους τουρίστες να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με καταστήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να πείσουν τους υπευθύνους να τους εκδώσουν αποδείξεις, είναι: «Apodixi please»!

Αναλυτικά, το μήνυμα της ΑΑΔΕ προς τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, μεταφρασμένο στα ελληνικά, έχει ως εξής:

«Καλώς ήρθατε στην ΕΛΛΑΔΑ! Αυτό το μήνυμα αποσκοπεί να σας ενημερώσει για τα δικαιώματα των καταναλωτών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων και, γενικά, σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών (με λίγες εξαιρέσεις, όπως οδηγοί ταξί και περίπτερα) υποχρεούνται να δέχονται χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες. Επομένως, δεν χρειάζεται να πληρώσετε σε μετρητά. Μπορείτε να ζητήσετε να πληρώσετε με κάρτα.

Επιπλέον, όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει, σε μετρητά ή με κάρτα, εάν δεν του παρασχεθεί έγκυρη απόδειξη πληρωμής (“apodixi”). Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα, μίνι μάρκετ και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και δεν επιτρέπεται να εκδίδουν αποδείξεις που είναι χειρόγραφες ή τυπωμένες σε τακτικό χαρτί.

Για εκείνους που απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατοχής ηλεκτρονικής ταμειακής μηχανής (συγκεκριμένα ορισμένοι προμηθευτές υπηρεσιών όπως ξενοδοχεία, κλινικές, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.), οι αποδείξεις που τυπώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να περιέχουν το όνομα, τη διεύθυνση και τον εννεαψήφιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του προμηθευτή. Έτσι, σε όλες τις περιπτώσεις, προτού να πληρώσετε, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε μια απόδειξη και δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε αν δεν έχετε λάβει μία (απόδειξη). Είναι τόσο απλό να λέτε στα ελληνικά: “Apodixi please”!

Ακόμη ένα πράγμα. Χρησιμοποιώντας την κάρτα σας για τις πληρωμές σας και ζητώντας μια απόδειξη, θα βοηθήσετε την ελληνική φορολογική διοίκηση να εισπράξει φόρους που περιλαμβάνονται ήδη στην τιμή που πληρώνετε. Πρακτικά συμβάλλετε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και μας προσφέρετε την ευκαιρία να σας παράσχουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες την επόμενη φορά που θα έρθετε στη χώρα μας.

Απολαύστε τη διαμονή σας!»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα