Ήπια πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο αν και γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί η θετική τάση, η διόρθωση μερικών δεικτοβαρών τίτλων μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο, συγκρατούν την όποια προσπάθεια προσέγγισης των 650 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 643,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,26 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.690,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,58% στις 509,95 μονάδες.

Μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο της αγοράς, σήμερα είναι αρκετοί οι τίτλοι που δέχονται τις πιέσεις του profit taking. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών επιδρούν και στο Γενικό Δείκτη, συγκρατώντας οποιαδήποτε διάθεση προσέγγισης των 650 μονάδων, του πρώτου σκαλοπατιού που θα πρέπει να ξεπεραστεί για να αλλάξει η πτωτική βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Η εικόνα της αγοράς ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη όμως, με την αγορά να χρειάζεται τόσο τη ρευστότητα όσο και το χτίσιμο κάποιων θέσεων πριν δοκιμάσει την αντίσταση των 650 μονάδων με αξιώσεις. Άλλωστε, όπως αρκετοί εγχώριοι αναλυτές έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, πριν την βελτίωση της τεχνικής εικόνας θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί σοβαρά.

Η εμπιστοσύνη θα έρθει όμως αργά και σταδιακά, σχολιάζει χρηματιστηριακός παράγοντας στο Capital.gr, επισημαίνοντας ότι το ΧΑ πήρε μια πολύ πικρή γεύση της “δύναμης” των short. Η ρηχότητα της αγοράς ευνοεί κερδοσκοπικές κινήσεις, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στις long τοποθετήσεις.

Άλλωστε σήμερα έγινε γνωστό ότι το Lansdowne προχώρησε σε αύξηση της short θέσης του στη ΔΕΗ, ενώ και το Oceanwood αύξησε την ανοιχτή θέση στην Εθνική στο 0,54%. Βέβαια, το Lansdowne επιμένει στις θέσεις του σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες είναι της τάξεως του 0,51%, του 1,28% και του 2,60%, αντίστοιχα.

Υποστηρικτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει και η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, καθώς φαίνεται να υποχωρούν και οι πιέσεις στους τίτλους της ευρωπεριφέρειας. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώνεται σήμερα στο 4,25% και του 5ετούς στο 3,37%.

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola, η Motor Oil, η Jumbo και η Βιοχαλκο σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς ξεχωρίζει με το +4,83% που σημειώνει, με τη Eurobank να ακολουθεί με το δικό της +2,05%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Aegean, Φουρλής και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Λάμδα, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα