Ήπια διορθωτικά ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών,  κινείται σήμερα ήπια διορθωτικά χωρίς να παρατηρούνται υπερβολές στις διακυμάνσεις, αλλά και χωρίς να αποβάλλεται η μεταβλητότητα που κυριαρχεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,34% στις 840,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.175,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,69% στις 1.064,71 μονάδες.

Η αγορά σταθερά παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης προς την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Capital.gr, σήμερα λαμβάνουν χώρα δύο παράλληλες διαδικασίες, εκ των οποίων η πρώτη βρίσκεται στη γραμμή τερματισμού και η δεύτερη στη γραμμή εκκίνησης, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για τα μνημόνια και τις δόσεις που περιμένει η Ελλάδα από τους δανειστές της.

Από τη μία πλευρά σήμερα αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να εγκρίνει μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης την εκταμίευση του πρώτου πακέτου υποδόσεων αξίας 7,7 δισ. ευρώ θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει επαρκώς τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Το πακέτο περιλαμβάνει τα 6,9 δισ. ευρώ για την πληρωμή λήξεων χρέους αλλά και τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή με ιδιαίτερα σκληρούς όρους, που σήμερα θα κλειδώσουν οριστικά, των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί δημοσίως –  μέσω δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου – την αποστολή έως και χθες (υπογεγραμμένου από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Κεντρικό Τραπεζίτη) του σχεδίου νέου μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χθες η αποστολή δεν έχει γίνει. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αυτή σχεδιάζεται να γίνει σήμερα ή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι δόσεις που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση φτάνουν συνολικά στα 8,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 800 εκατομμύρια ευρώ που απομένουν θα καταβληθούν σε μία ή σε δύο επιπλέον υποδόσεις και θα αφορούν επίσης οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να μην καταβληθούν πλήρως ή εν μέρει ν η Ελλάδα δεν κάνει τα συμφωνηθέντα όπως αυτά περιγράφονται όχι μόνο στα κείμενα του μνημονίου αλλά και στην απόφαση την οποία καλείται να λάβει σήμερα ο ESM.

Στο ταμπλό τώρα, η Attica Bank, στην πρώτη της μέρα και πάλι στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενισχύεται κατά 1,65%, με τις ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Grivalia να την ακολουθούν με άνοδο όμως που δεν ξεπερνά το 1%.

Στον αντίποδα, η πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε αρνητικά εδάφη, με κανέναν όμως εξ αυτών να μην ξεπερνά σε απώλειες το 1%. Πιέσεις παρατηρούνται σε Motor Oil, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα