Ήπια ανοδική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,27% στις 712,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,54 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.865,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,33% στις 669,45 μονάδες.

Στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μετά από τέσσερις ημέρες έντονης πτώσης κατά τις οποίες έχασε το 13% της αξίας του, κάνει προσπάθειες να αντιδράσει. Ωστόσο, αν και ο κλάδος έχει βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα, με τους εγχώριους αναλυτές να αναμένουν την τεχνική αντίδραση, οι ανησυχίες που οδήγησαν στο τετραήμερο sell off δεν έχουν εκλείψει.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, θέτει θέμα βελτίωσης της διακυβέρνησης των τραπεζών καλώντας την κυβέρνηση να απόσχει από πρακτικές επηρεασμού των πιστωτικών τους αποφάσεων, ενώ σημειώνει ότι παρά την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης, η ποιότητα κεφαλαίων τους είναι χαμηλή εξαιτίας των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Όπως αναφέρει σήμερα ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, επί τρία χρόνια ο τραπεζικός κλάδος κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών. Η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έγινε στις 1.000 μονάδες με τις τιμές από τότε να κυμαίνονται ανάμεσα στις 600 και τις 1.100, με δύο υπερβολές το πρώτο διάστημα στις 358 και τις 1.239 μονάδες. Η ζώνη των 630-655 μονάδων έχει ενδιαφέρουσα στήριξη χωρίς να έχουμε ακόμα αγοραστικό σήμα σε κανένα χρόνο.

Αναφορικά με την πορεία του Γενικού Δείκτη, οι εγχώριοι αναλυτές δεν εμφανίζονται και τόσο αισιόδοξοι. Η προσέγγιση, αλλά και η διάσπαση των 700 μονάδων είναι το πιθανότερο σενάριο, εκτός και αν υπάρξει κάποια εξέλιξη, ισχυρή εν πρώτοις, που να μπορεί να αλλάξει την καθοδική ρότα του δείκτη. Το πιθανότερο όμως είναι οι εξαγγελίες που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ να περιέχουν στοιχεία ανησυχίας, με τη διάσπαση των 700 μονάδων δύσκολα να αποφεύγεται.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 2,08%, με τις ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Εθνική και Eurobank.

Στον αντίποδα, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και Aegean δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Φουρλής.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα