Ήπια ανοδικά κινείται ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών, κινείται σήμερα ήπια ανοδικά, έχοντας όμως ως ένα σοβαρό βαρίδι τις πιέσεις που δέχεται η δεικτοβαρής ΕΕΕ, έναντι του θετικού κλίματος που κυριαρχεί στην πλειονότητα του ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,04% στις 822,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.154,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,73% στις 1.017,04 μονάδες.

Η “στάση” που καταγράφει το τελευταίο διάστημα το ΧΑ υποστηρίζει την άποψη που αναφέρουν αρκετοί αναλυτές, ότι οι επενδυτές παρακολουθούν τις διεργασίες για μια πιθανή, έστω και δοκιμαστική, έξοδο της χώρας στις αγορές. Όπως μάλιστα αναφέρει το Bloomberg, εάν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές φέτος, θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για τα ομόλογά της.

Σε δημοσίευμά του επικαλείται δηλώσεις του διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, Mark Dowding, ο οποίος αναφέρει πως “είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο περίπου. Έχουμε επίσης σχηματίσει την άποψη ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα. Αισθάνομαι σχετικά σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές στο β΄ μισό του έτους”.

Η αλλαγή στο κλίμα για την Ελλάδα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις ομολόγων της χώρας είναι οι χαμηλότερες από πριν από την κρίση, παρά το ότι το χρέος παραμένει σε junk. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του 2ετούς διαμορφώνεται πέριξ του 4,2%, ενώ το yield στο 10ετές βρίσκεται στο 5,5%.

Στο μεταξύ οι εξελίξεις στο μέτωπο της σχέση της Ελλάδος με τους πιστωτές τρέχουν με ρυθμούς… χελώνας, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη σταλεί το σχέδιο μνημονίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τη μορφή letter of intent στην ελληνική πλευρά και αναμένεται να το υπογράψει και να το επιστρέψει πάλι με τη μορφή επιστολής προθέσεων (σ.σ. letter of intent) στο ΔΝΤ προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση που πρέπει αυτό να λάβει έως τις 27 Ιουλίου για μία συμφωνία επί της αρχής για 3ο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Η εκταμίευση της δόσης από τον ESM υπολογίζεται να γίνει στο Eurogroup ή το Eurogroup της 10ης Ιουλίου καθώς θα επικυρωθεί από το ανώτατο όργανο του ESM που συγκαλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Για τον μήνα Ιούνιο το μόνο δύσκολο πράγμα που μένει, έχει σχέση με τη νέα αρχή εσόδων και με μία σειρά υποχρεώσεων οι οποίες είναι τεχνικά δύσκολες και είναι πιθανό για αυτό το λόγο να υλοποιηθούν εν μέρει.

Στο ταμπλό τώρα, μόνο οι ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Σαράντης έχουν ξεκαθαρίσει την ανοδική τους κίνηση, σημειώνοντας κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά, αλλά εμφανώς ευμετάβλητα, κινούνται οι Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Eurobank, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Φουρλής, Τιτάν και Aegean.

Στον αντίποδα, εκτός της ΕΕΕ, η οποία σημειώνει απώλειες που φτάνουν το 3,11%, πτωτικά κινούνται και οι Folli Follie, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Motor Oil, χωρίς όμως η πτώση τους να ξεπερνά το 1%. Χωρίς μεταβολή οι Grivalia, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα