Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά, αλλά με έντονη μεταβλητότητα, κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει διαθέσεις να μη χάσει τις 680 μονάδες, παρά το γεγονός ότι σήμερα αναμένονται να ξεδιπλωθούν κρίσιμες επενδυτικές στρατηγικές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,30% στις 683,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.797,31 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,68% στις 563,61 μονάδες.

Με πλούσια ατζέντα η κίνηση στο Χρηματιστήριο

Σήμερα, εκτός της λήξης των παραγώγων που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, γεγονός που αυξάνει τη μεταβλητότητα, αναμένεται και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με το ΧΑ να αναμένει εισροές μετά την αναβάθμιση της Πολωνίας σε αναπτυγμένη από αναπτυσσόμενη αγορά. Έτσι κεφάλαια που είχαν επενδυθεί στη συγκεκριμένη αγορά θα κατανεμηθούν στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες αγορές, με την ελληνική να αναμένει και αυτή το “μερίδιό” της.

Βέβαια οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως σκιαγράφησαν και οι ξένοι επενδυτές στο road show του ΧΑ στο Λονδίνο, όπου και διαμήνυσαν κατά τις επαφές τους με τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων πως δεν βλέπουν πώς οι ελληνικές τράπεζες θα ξεφύγουν από την παγίδα των NPLs, χωρίς να μειωθούν τα κεφάλαιά τους. Επίσης, ανέφεραν ότι ο κύριος φόβος τους, είναι ότι θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες που θα βρουν, όμως, κλειστές τις πόρτες των αγορών και των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο εντεινόμενος αυτός προβληματισμός απεικονίζεται σταθερά στο σφυροκόπημα που δέχονται από τις 30 Αυγούστου οι τραπεζικές μετοχές, με ένα νέο – 6% χθες και με μία σωρευτική απομείωση της τάξεως του 50% από τις τιμές τους σχεδόν ένα μήνα πριν. Σημειώνεται ότι οι προ μηνός τιμές κινούνταν στα επίπεδα που είχαν γίνει οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες το 2015, άρα οι τιμές των μετοχών τους βρίσκονται σήμερα 50% χαμηλότερα από αυτές των τελευταίων ΑΜΚ.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Ν. Καυκάς της Merit, η εβδομάδα κλείνει και με τον νέο χρησμό της Moody’s για την ελληνική οικονομία, την λήξη των παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου αλλά και την αναδιάρθρωση δεικτών FTSE Europe emerging markets. H αύξηση του όγκου συναλλαγών είναι αναμενόμενη, ενώ ενδέχεται οι επόμενες συνεδριάσεις να αποδειχθούν καθοριστικές για την βραχυπρόθεσμη πορεία του γενικού δείκτη.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις του γενικού δείκτη εντοπίζονται στις 670 και 650 μονάδες, ενώ στον αντίποδα οι κύριες αντιστάσεις εμφανίζονται στις 700 και 720 μονάδες. Μάλιστα, σημειώνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων είναι εκείνα που θα υπερισχύσουν στο τέλος της ημέρας.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΧΑΕ και ο ΟΛΠ σημειώνουν κέρδη 2,35% και 2,25% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Aegean, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil και ΕΕΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τιτάν, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής.

Στον αντίποδα, Σαράντης, Eurobank και Εθνική βρίσκονται υπό πίεση καταγράφοντας απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ μικρές απώλειες σημειώνουν οι Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo, Βιοχαλκο, Λάμδα και Μυτιληναίος.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα