Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s (19/1) ήταν αναμενόμενη και εν πολλοίς προεξοφλημένη στο ταμπλό.

“Συνετά” ανοδικά το ΧρηματιστήριοΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,43% στις 851,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.193,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,63% στις 948,53 μονάδες.

Η πορεία της αγοράς σήμερα δείχνει περισσότερο διαθέσεις αναμονής και συντήρησης με επιλεγμένες κινήσεις και λιγότερο ένα στόχο για σοβαρή διόρθωση. Το Χρηματιστήριο προέρχεται από μία εβδομάδα που ουσιαστικά απορρόφησε την προσφορά των πωλητών χωρίς ουσιαστική κίνηση, με το κλείσιμο να μας βρίσκει στα ίδια επίπεδα και χωρίς να απειληθούν τα υψηλά του καλοκαιριού.

Επίσης, η αγορά δείχνει σήμερα ότι έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση του δείκτη Standard & Poor’s, με τον οίκο να προχωρά σε συντηρητική κίνηση αναμένοντας τις εξελίξεις σε σχέση με το χρέος, αλλά και τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών. Όπως ανέφερε ο οίκος οι τράπεζες μάλλον δεν θα χρειαστούν στην παρούσα φάση νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, ενώ το πολιτικό ρίσκο έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα.

Σήμερα η αγορά αναμένει το Eurogroup, το οποίο έχει ως πρώτο θέμα την Ελλάδα. Στη συνεδρίαση η ελληνική πλευρά προσέρχεται με μεγάλο “αστερίσκο” αυτόν για το θέμα των πλειστηριασμών και με συνολικό απολογισμό εκκρεμών απαιτουμένων 1 στα 10 ή περίπου 98 στα 110. Σύμφωνα με το Capital.gr, η κυβέρνηση επιχειρούσε τα τελευταία 24ωρα να βελτιώσει την εικόνα, περιορίζοντας έτσι τις 20 περίπου εκκρεμότητες που κατέγραφε ο απολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά την αναμενόμενη πολιτική έγκριση της 3ης αξιολόγησης ξεκινά η διαδικασία έγκρισης των επικαιροποιημένων κείμενων του μνημονίου από τα κράτη-μέλη και από τα Κοινοβούλιά τους (σ.σ. σε όσα χρειάζεται επικύρωση) και εν συνεχεία (εφόσον στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση ολοκληρώσει και τις εκκρεμότητες που απομένουν) θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα των θεσμών η καταβολή του 1ου πακέτου υποδόσεων. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης ο οποίος μίλησε την προηγούμενη Πέμπτη για τη σημερινή Σύνοδο του Eurogroup, η εκταμίευση υπολογίζεται ότι θα λάβει χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ξεχωρίζει σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 2,61%, με τον ΟΛΠ και την Jumbo να ακολουθούν με άνοδο 1,4% έκαστη. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, ΕΕΕ, Motor Oil, Aegean, Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η Λάμδα υποχωρεί κατά 1,14%, με τις Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα να σημειώνουν μικρές απώλειες, αλλά και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα