Ήλθε η πρώτη διεθνής πιστοποίηση οικονομικής ανάκαμψης

Η νυχτερινή ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s που αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλάζει ριζικά το πολιτικό και οικονομικό κλίμα, καθώς στην κρίσιμη αυτή φάση επιβεβαιώνει το πολιτικό αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Πράγματι, το περιεχόμενο της αξιολόγησης του Moody’s, που θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά κόρον στο παρελθόν, από την αρχή της ελληνικής κρίσης, αποτέλεσε εργαλείο αρνητικών αναφορών στα χέρια διεθνών και ντόπιων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, σκιαγραφεί για πρώτη φορά μετά το 20ο9, με τεχνοκρατικούς όρους, κόντρα στις όποιες αντιπολιτευτικές κορώνες μέσα και έξω από την Ελλάδα, την πρόοδο που συντελέστηκε τα τελευταία λίγα χρόνια.

Διότι η λεπτομερής επίκληση από τον οίκο αξιολόγησης των λόγων της αναβάθμισης, απαξιώνει ένα προς ένα τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρχε παρά μαύρο σκοτάδι μέσα στο τούνελ της οικονομίας για την πενταετία που έρχεται.

Η κίνηση της  Moody’s στην πράξη επιβεβαιώνει την αύξηση της εμπιστοσύνης των αγορών στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και στη διαφαινόμενη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, ιδίως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup.

Πιο αναλυτικά,η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα (από Caa3 σε Caa2), βελτιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση των προοπτικών (outlook) της οικονομίας. Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που θα κάνει δυνατή την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ενδεικτικά κατά τη χθεσινή ημέρα, ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Moody’s, η απόδοση του διετούς ομολόγου έπεσε κάτω από 4% (στο 3,993%), στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2009, πριν ξεκινήσει η δημοσιονομική κρίση.

Για την απόφαση της να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, την επικείμενη εκταμίευση δόσης και τις ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, που υπερκαλύπτουν τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ειδικότερα και με αυστηρά οικονομικούς όρους, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Caa2 από Caa3, με θετική από σταθερή προοπτική. Παράλληλα αναβάθμισε και το αξιόχρεο όλων των μη καλυμμένων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και των προγραμμάτων στη βαθμίδα (P)Caa2 από (P)Caa3, ενώ επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε Not Prime (NP) και (P)NP.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι βασικοί λόγοι για τη νέα αξιολόγησή του είναι οι εξής:

«1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και η εκταμίευση μίας δόσης 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη συνέπεια ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τις επικείμενες λήξεις χρέους της, θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι θετικό μήνυμα όσον αφορά τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμιστικών μέτρων.

2. Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές με βάση τις καλύτερες από τους στόχους δημοσιονομικές επιδόσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε μία αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 πάνω από 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Ο Moody’s αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειώνεται από το 2018, με βάση τα συνεχιζόμενα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

3. Πρώτες ενδείξεις οικονομικής σταθεροποίησης. Αν και είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, ο Moody’s αναμένει ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και μία σωρευτική μείωση της παραγωγής πάνω από 27% από την έναρξη της ελληνικής κρίσης».

Η απόφαση για θετικές προοπτικές στο αξιόχρεο Caa2 αντανακλά την άποψη του Moody’s ότι «έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η μακροπρόθεσμη οροφή για τα ομόλογα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα έχει αυξηθεί στο B3 από Caa2, ώστε να αντανακλά τον μειωμένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η μακροπρόθεσμη οροφή για καταθέσεις σε ξένο και εγχώριο νόμισμα έχει αυξηθεί σε Caa2 από Caa3. Η διαφορά δύο βαθμίδων μεταξύ της οροφής των ομολόγων και της οροφής των καταθέσεων αντανακλά τους συνεχιζόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων», αναφέρει ο οίκος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα