Έρχονται deals δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος


 

Η πρώτη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου φαίνεται να είναι κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική. Οι Έλληνες επενδύουν πολύ στην επίσκεψη αυτή έχοντας θέσει δύο θεμελιώδεις στόχους.Τη γαλλική δέσμευση για υποστήριξη στο ζήτημα του χρέους και την προώθηση γαλλικών επενδύσεων στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία του Γάλλου προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιείται πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα επιζητήσει κατά τις συνομιλίες που θα γίνουν την υποστήριξη του Παρισιού στο αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχει ανέβει περίπου στο 180% του ΑΕΠ.

Δεύτερη αλλά εξ ίσου σημαντική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η προώθηση υλοποίησης επενδύσεων γαλλικών οικονομικών συμφερόντων στην ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκεται εδώ και μέρες στο Παρίσι και έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την ηγεσία του γαλλικού ΣΕΒ και συγκεκριμένους επιχειρηματίες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς επίσης και με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Γαλλία (Κορρές κ.α).

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα φθάσει στην Αθήνα απλά με τη σύζυγό του. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie κ.α.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα, αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.

Οι γαλλικές επιχειρηματικές επιδιώξεις

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους αναλυτές στην Αθήνα, το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο σε υποδομές (κυρίως το νερό ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ- αν και από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται μεγάλες αντιρρήσεις, ιδίως για το νερό), στον τουρισμό, ιδίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, την ενέργεια και τις συγκοινωνίες, ενώ είναι από καιρό γνωστή η προσπάθεια να μετέχουν ενεργά γαλλικές εταιρίες στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα-και φυσικά για την προοπτική συνεκμετάλλευσης τους.

Να σημειωθεί ότι θετική υποδομή θεωρείται ότι αποτελεί ή ήδη υπάρχουσα συνεργασία των ΕΛΠΕ με την γαλλική ΤΟΤΑL.

Ειδικότερα επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.

Συγχρόνως η πετρελαϊκή Εταιρεία Total με το πλεονέκτημα της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας της με τα  ΕΛΠΕ, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.

Επίσης ένας άλλος μεγάλος τομέας στον οποίον στοχεύουν τα γαλλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά ενδιαφέροντα, είναι ο τομέας του φαρμάκου, στον οποίον η Ελλάδα διαθέτει σημαντική και δραστήρια παρουσία με διεθνή ακτινοβολία.

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από γαλλικής πλευράς (από την Societe General) για την Τράπεζα Αττικής, ενώ προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν γίνει από πλευράς Γαλλίας και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τέλος οι αμυντικές προμήθειες βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Γαλλίας και η ελληνογαλλική συνεργασία σ’ αυτόν τον τομέα είναι μακρόχρονη και σημαντική, από οικονομικής άποψης για την γαλλική πολεμική βιομηχανία, και σίγουρα θα εξετασθούν στην διάρκεια των εδώ επαφών υπουργών και επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Μακρόν. Βεβαίως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η περιστολή των αμυντικών δαπανών, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανοιγμάτων προς τους Γάλλους ενδιαφερόμενους.

 

Η ελληνική οικονομική αξιοπιστία 

«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι», επισημαίνει γνωστός οικονομικός παράγων της Αθήνας.

Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω προοπτικές δεν επαρκούν ώστε η Ελλάδα να φθάσει τον στόχο των 1.9 δισ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017, «αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα, η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό» προσθέτει με νόημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μιλάει με έμφαση για την ανάγκη επενδύσεων, οι οποίες και θ’ αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την ώθηση της αναγκαίας ανάπτυξης, η οποία παρά τις κορώνες της αντιπολίτευσης, έχει σε ένα βαθμό ήδη εμφανισθεί.

Συγκεκριμένα,στελέχη της αντιπολίτευσης που παρακολουθούν τα σχετικά “ανοίγματα” του κ. Τσίπρα, επισημαίνουν σχετικά τις αγκυλώσεις στην υλοποίηση επενδύσεων, υπενθυμίζοντας τις καθυστερήσεις του “Ελληνικού” και τις περιπέτειες της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές που δεν έχουν ακόμη τελειώσει.

Οι συναντήσεις και το πρόγραμμα Μακρόν στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες της γαλλικής αποστολής αποστολής θα έχουν μπαράζ συναντήσεων με ‘Ελληνες επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων τους κ.κ. Δ. Κοπελούζο, Β. Μυτιληναίο, Μ. Σκλαβενίτη, Ι. Παπαδόπουλο, Γ. Κορρέ, Γ. Βαρδινογιάννη, Κ. Αγγελόπουλο, Δ. Δασκαλόπουλο, Θ. Βενιαμήν, Στ. Τσοτσωρό και Ευ. Βασιλάκη.

Σε αυτά τα πλαίσια το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να αρχίσει η επίσκεψη του γάλλου Προέδρου.

Έτσι στις 13.30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γάλλος Πρόεδρος αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 19.00 το απόγευμα ο κ. Μακρόν θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Λόφο της Πνύκας όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στις 21.00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για τις 10 το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα