Έρχονται μαζικές διαδηλώσεις στην Καταλονία μετά τη σύλληψη αυτονομιστών ηγετών

Τεταμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ Ισπανίας και Καταλονίας, μετά τις συλλήψεις δύο αυτονομιστών καταλανών ηγετών που κατηγορούνται από την ισπανική δικαιοσύνη για στάση.

«Αυτό δεν έχει λογική, δεν έχουμε λόγια για να περιγράψουμε την κατάσταση» και «καλούμε την καταλανική κοινωνία να διαδηλώσει αύριο, προφανώς ειρηνικά», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόρντι Μπος, γενικός γραμματέας της αυτονομιστικής οργάνωσης Omnium Cultural.

Ισπανός δικαστής διέταξε τη Δευτέρα να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Σε βάρος των των δύο ανδρών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εκκλήσεις στους πολίτες να κινητοποιηθούν πολλαπλασιάστηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλη την Καταλονία και αλλού, όπως στη Βαλένθια.

Προβλέπεται μια σύντομη στάση εργασίας το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) με απαίτηση «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» και συγκεντρώσεις μπροστά στις τοπικές αυτοδιοικήσεις αναμένεται να αρχίσουν νωρίς το απόγευμα.

Πριν οδηγηθεί στη φυλακή, ο Ζόρντι Κουσάρτ είχε μαγνητοσκοπήσει ένα μήνυμα. Το βίντεο μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να μου στερήσει την ελευθερία μου», δηλώνει και προσθέτει πως «θέλω να σας απευθύνω ένα μήνυμα γαλήνης».

Ο Κουσάρτ προσθέτει σε αυτό το βίντεο πως αν χρειαστεί, η οργάνωσή του θα συνεχίσει τη δουλειά της «στην παρανομία», αλλά με ειρηνικά μέσα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα