Έρχεται τέλος σε στρεβλώσεις, αδικίες, οικονομικές απώλειες

Με μια σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που πηγαίνουν στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδιάζει να απαντήσει η κυβέρνηση στις επίμονες επιθέσεις της αντιπολίτευσης “επί παντός επιστητού”, επιχειρώντας να εισάγει τομές και να αποκαταστήσει στρεβλώσεις, αδικίες και οικονομικές απώλειες ομάδων πολιτών, που προέκυψαν από την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα από το 2009.

Τα νομοσχέδια θα εμφανίζονται στη Βουλή τμηματικά και σε αρκετά από αυτά κατά τις διαδικασίες ψήφισής τους αναμένεται να ζητείται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να εκτίθεται κατά περίπτωση η αντιπολίτευση.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι περικοπές των συντάξεων, με την κυβέρνηση να το διαπραγματεύεται με τους δανειστές έχοντας σαν βασικό επιχείρημα την επίτευξη υπερπλεονάσματος.

Συγχρόνως θα επιχειρηθεί να προωθούν ευρύτερες παρεμβάσεις που θα αναφέρονται στην ενίσχυση των επενδύσεων καθώς και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία κλπ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τους επόμενους τρεις μήνες σειρά για ψήφιση στη Βουλή θα έχουν πάρει οι εξής νομοθετικές πρωτοβουλίες:

1. Σχέδιο για πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς εφορίες και Ταμεία. Στόχος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, είναι να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι σήμερα αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, αλλά έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Θα υπάρξουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και οι διατάξεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στο χρόνο.

2. Διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος. Το βασικό σχέδιο, εφόσον επιβεβαιωθεί η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό σε δικαιούχους με εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή να ακολουθηθεί η περσινή «συνταγή». Θα περιλαμβάνονται και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως το επίδομα θέρμανσης.

3. Εισφορές. Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει ρύθμιση για τη μείωση του ασφαλίστρου από το 20% στο 13,3% για 250.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Το πιθανότερο είναι πως η ρύθμιση θα μπει σε ένα νομοσχέδιο μαζί με τις συντάξεις και θα ψηφιστεί πριν τον προϋπολογισμό.

4. Δεύτερη Ευκαιρία Εταιρειών. Αφορά «κόκκινες» εταιρείες και πρόκειται για ενσωμάτωση οδηγίας, με τη ρύθμιση να είναι ακόμα σε επεξεργασία. Παράλληλα εξετάζονται μηχανισμοί πρόληψης για αποφυγή υπερχρεωμένων εταιρειών. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είτε θα κατατεθεί αυτόνομα, είτε θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την εποπτεία.

5. Αλλαγές στις ειδικότητες των γιατρών και τα ιατρικά συνέδρια. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα δημοσιευτεί μέσα στο μήνα, ενώ θα θεσμοθετεί και αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

6. Αλλαγές στα λύκεια και στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας μέχρι το τέλος του χρόνου.

7. Μετασχηματισμοί- Συγχωνεύσεις-Μετατροπές Εταιρειών. Οι διατάξεις που βρίσκονταν στον παλιό 2190 επικαιροποιούνται ώστε να επιτρέπονται όλες οι μορφές μετασχηματισμών (συγχωνεύσεις- μετατροπές-διασπάσεις) αλλά πλέον και η μερική διάσπαση και η απόσχιση κλάδου. Έχει υποβληθεί σχέδιο από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

8. Έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και της κρατικής δαπάνης για τις προμήθειες, η ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως προς τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου κ.ά.

9. Εποπτεία Εταιρειών. Οριζόντια νομοθεσία για όλες τις οντότητες, η οποία θα συμπληρώσει τα εταιρικά νομοσχέδια των ΕΠΕ και ΑΕ που έχουν ήδη ψηφιστεί. Συγκροτείται νομοπαρασκευαστική επιτροπή εντός των ημερών.

10. Ρυθμίσεις για «αδειοδότηση και έλεγχο κατασκευής κεραιών στη ξηρά». Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προβλέπει ένα διαφανές σύστημα αδειοδότησης, αυτοψία για πρώτη φορά πριν την εγκατάσταση της κεραίας, άμεσες και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα