Έρευνα: Το ύψος σας ως παιδί δείχνει αν κινδυνεύετε από εγκεφαλικό!

Κακά μαντάτα για όσους ήταν τελευταίοι στην παρέλαση…

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να «προβλεφθεί» από την παιδική ακόμη ηλικία απλώς και μόνο με τη μέτρηση του ύψους, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Stroke της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας περιγράφουν πώς το χαμηλό ύψος στην παιδική ηλικία αναδεικνύεται σε παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό στην ενήλικη ζωή.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 300.000 παιδιά σχολικής ηλικίας –που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1930 και 1989– τα οποία πέρασαν από αναλυτικές αξιολογήσεις όταν ήταν 7, 10 και 13 ετών και που η υγεία τους παρακολουθήθηκε σε βάθος πολλών ετών μετά την ενηλικίωσή τους (από 25 έως και 83 χρόνια).

Όσα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ήταν κατά 5-7,6 πόντους κοντύτερα από τον μέσο όρο για την ηλικία τους φάνηκε να κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο ως ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για ισχαιμικό εγκεφαλικό ήταν αυξημένος τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, ενώ για τους άντρες διαπιστώθηκε επιπλέον και αυξημένος κίνδυνος για αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Αν και το ύψος ενός ενήλικα θεωρείται εν πολλοίς γενετικά προκαθορισμένο, επηρεάζεται και από παράγοντες όπως η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, η διατροφή κατά την παιδική ηλικία, τυχόν λοιμώξεις ή και τα επίπεδα του στρες. Αρκετοί από αυτούς τους παράγοντες είναι τροποποιήσιμοι και συνδέονται επίσης και με τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές σημειώνουν στη μελέτη τους ότι έχουν παρατηρηθεί μειώσεις στη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων και των θανάτων λόγω εγκεφαλικού σε χώρες υψηλού εισοδήματος, ιδίως μεταξύ των γυναικών, ταυτόχρονα με μια τάση αύξησης του ύψους του ενήλικου πληθυσμού. Συνδυαστικά, οι παρατηρήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι υπάρχουν κοινοί μηχανισμοί που καθοδηγούν την εξέλιξη του ύψους αλλά και την παθογένεια των εγκεφαλικών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το χαμηλό ανάστημα στην παιδική ηλικία αποτελεί ενδεχομένως προειδοποιητικό δείκτη για το εγκεφαλικό και συνεπάγεται ότι τα πιο κοντά παιδιά θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο, αλλάζοντας και αντιμετωπίζοντας τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους» αναφέρει η Τζένιφερ Μπέικερ, μία εκ των συντακτών της μελέτης, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα