Έρευνα της DW για τους νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών στην Ευρώπη

Το 82% των νέων στην Ευρώπη απαντά ότι δεν έχει καθόλου ή ελάχιστη μόνο εμπιστοσύνη, στην πολιτική. Αυτό είναι  ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας Generation What ανάμεσα σε νέους ηλικίας από 18 έως 34 χρονών από 35 χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, που διενήργησε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Ψυχολογικών και Κοινωνικοοικονομικών Eρευνών SINUS.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πάνω από 30 χρόνια το Ινστιτούτο εξετάζει την καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων και τη σημασία για τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις. Από την καθημερινή ζωή προέρχονταν και οι ερωτήσεις της έρευνας.

Δυσπιστία απέναντι στην πολιτική

Ο διευθυντής ερευνών Μαξιμίλιαν φον Σβαρτς αποδίδει τους λόγους της νεανικής δυσπιστίας προς την πολιτική στις άλυτες κοινωνικές προκλήσεις, όπως πχ. την κοινωνική ανισότητα, την κλιματική αλλαγή ή τη διαφθορά. «Επιπλέον η οικονομική κατάσταση παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο κυρίως σε χώρες με μεγάλη νεανική ανεργία. Εκεί η δυσπιστία είναι ακόμη μεγαλύτερη». Αυτό επιβεβαιώνεται στο παράδειγμα της Ελλάδας. Το ποσοστό δυσπιστίας των νέων είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και αγγίζει το 67%, ενώ στη Γερμανία είναι το μικρότερο με 23%. Οι νέοι Έλληνες σε ποσοστό 76% και οι νέοι Ιταλοί με 73% ανήκουν στη νεότερη γενιά Ευρωπαίων που θεωρεί ότι για την οικονομική κατάσταση και την αστάθεια στη χώρα τους φταίει η προηγούμενη γενιά.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για το φαινόμενο του εθνικισμού στην Ευρώπη εμφανίζονται κυρίως οι Έλληνες σε ποσοστό 80% και οι Γερμανοί σε ποσοστό 78%. Παρά τα προβλήματα η πλειοψηφία των νέων Ευρωπαίων δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα τους στην ΕΕ. Το μικρότερο ποσοστό εκείνων που θέλουν έξοδο από την ΕΕ καταγράφηκε στη Γερμανία με 9% και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με 38%. «Βλέπουν την κατάσταση με πραγματισμό», σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας ο Μαξιμίλιαν φον Σβαρτς. «Η ΕΕ δεν είναι μεν υπόθεση καρδιάς, αλλά παρόλα αυτά οι νέοι πιστεύουν ότι αποκομίζουν θετικά στοιχεία για τη ζωή τους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα