Έρευνα της ΕΕ για την ασφάλεια των νέων Boeing 737 MAX 8 μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας των Αερομεταφορών θα αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων που σχετίζονται με τη χρήση των αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8, μετά τη χθεσινή τραγική συντριβή αεροσκάφους του ίδιου τύπου που ανήκε στις Αιθιοπικές Αερογραμμές, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταφορές.
Από τη συντριβή, όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, 157 επιβάτες και μέλη πληρώματος σκοτώθηκαν.
Τα θύματα ήταν πολίτες περισσοτέρων από 30 κρατών.
Τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή του αεροσκάφους διερευνώνται, ενώ σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν είχε ιστορικό τεχνικών προβλημάτων. Απώλειες παραλίγο να καταγράψει και η Ελλάδα, αλλά ευτυχώς ο Αντώνης Μαυρόπουλος που ήταν προγραμματισμένο να ανέβει στην πτήση, δεν επιβιβάστηκε την τελευταία στιγμή.
«Καθηλωμένα» τα ύποπτα αεροσκάφη σε Αιθιοπία και Κίνα
Παράλληλα, οι Αιθιοπικές Αερογραμμές αποφάσισαν να κρατήσουν στο έδαφος τα Boeing Co 737 MAX 8 του στόλου της.
«Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια της συντριβής, αποφασίσαμε να κρατήσουμε στο έδαφος τον συγκεκριμένο στόλο αεροσκαφών μας ως μέτρο επιπλέον προφυλάξεων», σημειώνει η αεροπορική εταιρεία.
Και οι αρχές της Κίνας έδωσαν εντολή στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αναστείλουν τις πτήσεις των Boeing 737 MAX 8.
Η αξιοποίησή τους θα επαναληφθεί αφού επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές αρχές και από την κατασκευάστρια εταιρεία Μπόινγκ ότι «ελήφθησαν μέτρα για να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων», τόνισε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Επικαλούμενη τη συντριβή της Κυριακής, καθώς και εκείνη άλλου αεροσκάφους του ίδιου τύπου που ανήκε στην ινδονησιακή εταιρεία Lion Air τον Οκτώβριο, η υπηρεσία διευκρίνισε πως η αναστολή τίθεται σε ισχύ σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας).
Την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά της πτήσης
Οι Αιθιοπικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι ανασύρθηκαν τα δύο «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing 737 MAX 8.
Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους.
Η δεύτερη συσκευή καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους διερευνητές του δυστυχήματος, τόσο για την λειτουργία του αεροσκάφους, όσο και για τις ενέργειες του πληρώματος, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από τη συντριβή.
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα