Έντονη αντιπαράθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον αντικαταστάτη του “Obamacare”

Επέστρεψαν οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον χθες, μετά τις 10ήμερες διακοπές για την 4η Ιουλίου, ενώ οι διαφωνίες τους παραμένουν σχετικά με την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που είχε προωθήσει ο πρόεδρος Barack Obama (Obamacare).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θερινής λειτουργίας της Γερουσίας, απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες εργασιών πριν τις καλοκαιρινές διακοπές του σώματος μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Mitch McConnell εμφανίζεται αποφασισμένος προκειμένου να βρει συμβιβαστική λύση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Στην περίπτωση που δεν το κατορθώσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την μη εκπλήρωση της πολιτικής υπόσχεσης που έχουν δώσει οι Ρεπουμπλικάνοι εδώ και επτά χρόνια για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare.

Παράλληλα, είναι πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι προκειμένου να βρεθεί λύση στο δύσκολο πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare, να στραφούν προς τους Δημοκρατικούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο που πρότειναν για ψήφιση οι Ρεπουμπλικάνοι από την Γερουσία στις αρχές Ιουλίου, καταργεί την επέκταση εφαρμογή του προγράμματος Medicaid για τις ασφαλιστικές καλύψεις των φτωχών Αμερικανών και των ΑΜΕΑ, προβλέπει την δραστική περικοπή των δαπανών υγείας το 2025, ανακαλεί τους περισσότερους από τους φόρους του Obamacare, απενεργοποιεί τις κυρώσεις για όσους δεν έχουν ιδιωτική ασφάλεια, ενώ αναδιοργανώνει την πολιτική χορήγησης ειδικών οικονομικών βοηθημάτων που προέβλεπε το Obamacare, εφαρμόζοντας φοροαπαλλαγές για την πληρωμή των συμβολαίων ιδιωτικής ασφάλισης.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει τις νομοθετικές προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων ως μία ουσιαστική παραχώρηση στους πλούσιους, η οποία θα έχει σοβαρές συνέπειες για εκατομμύρια μέσους Αμερικανούς.

Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Donald Trump στις 20 Ιανουαρίου, μέχρι σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν πολιτικά τόσο τον Λευκό Οίκο, όσο και το Κογκρέσο, προσπαθούν να καταργήσουν και να αντικαταστήσουν το Obamacare, το οποίο από την αρχή χαρακτήρισαν ως μια ενισχυμένη παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα συστήματα υγείας των αμερικανικών πολιτειών.

Ο συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Ted Cruz προσφέρει ως επιλογή την προσφορά φθηνότερων προγραμμάτων υγείας, ανεξάρτητα από τα χαμηλότερα επίπεδα εισφορών του Obamacare, δίνοντας έμφαση στην κάλυψη των αναγκών την περίοδο της μητρότητας, αλλά και της συνταγογράφησης φαρμάκων. Ωστόσο, την προσέγγιση αυτή, απορρίπτει η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Suzanne Collins δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: “Πιστεύω ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στις προσωπικές ασφαλιστικές καλύψεις, ενώ θα πλήξει τις προβλέψεις καλύψεων για όσους ήδη διαθέτουν ασφαλιστικά συμβόλαια,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Νωρίτερα χθες, στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ψήφιση του νομοσχεδίου των Ρεπουμπλικάνων επανήλθε ο Trump, γράφοντας στο Twitter: “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το Κογκρέσο θα τολμήσει να φύγει από την Ουάσινγκτον χωρίς ένα νέο νομοσχέδιο για την υγεία, που θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί!” Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, η κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare ήταν μία από τις ουσιαστικές προεκλογικές δεσμεύσεις που προωθούσε ο Trump. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare τον Μάιο, γνωρίζοντας ότι η Γερουσία θα μπορούσε να το τροποποιήσει.

Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές εκφράζουν τις ανησυχίες τους, για το πως θα εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που προτείνει το κόμμα τους από τα αγροτικά νοσοκομεία των ΗΠΑ, ενώ περιμένουν επίσης και μια νέα αναφορά οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Περίπου δέκα Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές ήταν αρνητικοί έναντι της πρώτης μορφής που είχε το νομοσχέδιο όταν παρουσιάστηκε. Ο αριθμητικός συσχετισμός των εδρών στην Γερουσία (52 για τους Ρεπουμπλικάνους, 48 για τους Δημοκρατικούς) επιτρέπει την απώλεια μόλις δύο ρεπουμπλικανικών ψήφων, προκειμένου να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα