Ένας «Μπερλουσκόνι» στην Τσεχία

Κατά της βαθύτερης ολοκλήρωσης της ΕΕ και εναντίον της ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη τάσσεται ο νικητής των εκλογών στην Τσεχία Αντρέι Μπάμπις.

Η νίκη του Τσέχου δισεκατομμυριούχου, το κόμμα του οποίου κέρδισε το 29,6% των ψήφων εγείρει ανησυχίες στις Βρυξέλλες, ότι η Τσεχία, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε, η χώρα του θα επιδιώξει να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αναζητήσει συμμάχους για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση.

«Ασφαλώς έχουμε έναν σύμμαχο στην Αυστρία, τον κ. Κουρτς, ο οποίος έχει την ίδια άποψη με εμάς όσον αφορά τη μετανάστευση», είπε ο Μπάμπις αναφερόμενος στον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη χώρα αυτή.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε θεματικές, να κάνουμε προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για όσα θέλουμε να αλλάξουμε. Να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων, να βρεθεί λύση στη μετανάστευση, να δοθεί αγώνας εναντίον της μετανάστευσης, και άλλα», είπε ο Μπάμπις σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

Ωστόσο διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του, το ANO, είναι φιλοευρωπαϊκό.

Δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης

Το ANO θα καταλάβει 78 από τις 200 έδρες της κάτω Βουλής και θα χρειαστεί εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ορισμένα κόμματα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Αντρέι Μπάμπις διότι αντιμετωπίζει έρευνα για απάτη λόγω μιας επιδότησης 2 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ο όμιλος των εταιρειών του πριν από μια δεκαετία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Άλλα κόμματα θεωρούν ότι ο Μπάμπις αποτελεί απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα λόγω της οικονομικής και πολιτικής ισχύος που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του.

Ενδεχομένως, η επόμενη κυβέρνηση της Τσεχίας να εξαρτάται από τη στήριξη του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού Κόμματος της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (10,6% και 22 έδρες), ή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας (7,76% και 15 έδρες), αν και ο Μπάμπις έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί μαζί τους.

«Καλέσαμε τους πάντες για συνομιλίες. Θέλουμε να ακούσουμε όλα τα επιχειρήματα» που έχουν τα άλλα κόμματα, ανέφερε ο Αντρέι Μπάμπις και πρόσθεσε πως «κανένας δεν χρειάζεται να ανησυχεί αν συνταχθεί με μας».

Ποιος είναι ο Α. Μπάμπις

Ο πολιτικός επιστήμων Γιρι Πέχε, άλλοτε σύμβουλος του Βάτσλαβ Χάβελ, υποστηρίζει ότι ο 63χρονος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Α. Μπάμπις αποτελεί την τσεχική εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ ή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Κατά βάση δεν είναι δημοκράτης. Νομίζει ότι μπορεί να διοικήσει όλη τη χώρα όπως την επιχείρησή του, αποκαλεί ʻκουβεντολόιʼ τις συζητήσεις στο κοινοβούλιο, ενώ θέλει να καταργήσει την Άνω Βουλή», επισημαίνει.

Από την άλλη πλευρά ο πολιτικός αναλυτής Λούκας Γιέλινεκ εμφανίζεται λιγότερο ανήσυχος: «Η δαιμονοποίησή του αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία», επισημαίνει. «Στην πραγματικότητα ο Μπάμπις δεν έχει καταλάβει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, αλλά δεν πρόκειται να βρει τους συμμάχους που χρειάζεται για να υλοποιήσει τα παράλογα σχέδιά του».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα