Έκτακτο: Η Τουρκία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με Ολλανδία

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται πλέον οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ολλανδίας.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις διπλωματικές σχέσεις υψηλού επιπέδου με τη Χάγη, μετά την απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε μέλη της διασποράς ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, η Τουρκία απαγόρευσε στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει και όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία.

Ο Κουρτουλμούς ανέφερε ότι οι ολλανδικές διπλωματικές πτήσεις δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο. Ωστόσο, η απαγόρευση δεν αφορά και τις τουριστικές πτήσεις, όπως διευκρίνισε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα