Άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ανακάμπτοντας από τη διήμερη διόρθωση, η οποία ελέγχθηκε επιτυχώς και βελτίωσε αποτελεσματικά τη ρευστότητα της αγοράς.

Ανοδικά και πάλι το Χρηματιστήριο, μετά το διήμερο διάλειμμαΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,92% στις 845,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 69,55 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.176,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,46% στις 937,47 μονάδες.

Ο τζίρος έκανε ένα άλμα από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, καθώς έγινε και η χρηματιστηριακή μεταβίβαση των 12 εκατ. μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, που διατέθηκαν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η μεταβίβαση έγινε στην τιμή των 4,35 ευρώ, συνολικής αξίας 52,2 εκατ. ευρώ.

Η νευρικότητα όμως στην αγορά δεν λείπει, με τους πωλητές να βρίσκονται στο ταμπλό συγκρατώντας την όποια προσπάθεια “εκτόνωσης” μετά τη διήμερη πίεση. Μάλιστα ο τραπεζικός δείκτης, προσπαθεί να κρατήσει τον κινητό 200 ημερών, προκειμένου να μην ανατρέψει την βραχυπρόθεσμη θετική τάση.

Βέβαια στην προσπάθεια αυτή συμβάλει και η πληροφορία του Capital.gr ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη που μηδενίζει τον δανεισμό της από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας. Μια εξέλιξη αναμενόμενη, λίγο έως πολύ, η οποία όμως δείχνει τη διαδρομή ομαλοποίησης του κόστους χρηματοδότησης του κλάδου.

Η πορεία της σύντομης επικείμενης εξόδου της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA είχε προδιαγραφεί από το γ΄ τρίμηνο του 2017. Τον Οκτώβριο η έκθεση της Τράπεζας στον ELA είχε περιοριστεί σε μόλις 1 δις. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 4,6 δισ. ευρώ από το τέλος του δ’ τριμήνου 2016, σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε δοθεί στους αναλυτές διεθνών και εγχώριων οίκων. Όσο για τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, στο 9μηνο είχε διαμορφωθεί σε 4,7 δισ. ευρώ από 12,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Στο ταμπλό τώρα, ξεχωρίζει το +3,57% του ΟΤΕ, μετά την ανακοίνωση για βελτίωση της πολιτικής προς τους μετόχους του. Για το 2018, αλλά και μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, αυξάνοντας στην ουσία τις παροχές.

Μετά από τέσσερις ημέρες μεγάλης πτώσης, η Πειραιώς κερδίζει 2%, η Eurobank είναι στο +2,10%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Λάμδα, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο και Alpha Bank. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Εθνική, ΕΕΕ, Givalia, ΕΥΔΑΠ και Aegean.

Ήπια πτωτικά, στον αντίποδα, κινούνται οι Folli Follie, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν, χωρίς όμως να παρατηρούνται υπερβολές από τους πωλητές.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα