Άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πάνω από τις 760 μονάδες ο ΓΔ

Πρόσκαιρη ικανοποίηση προκάλεσε η σημερινή εικόνα στο ΧΑ υπό το πρίσμα ότι επιχειρείται – όσο είναι δυνατόν – να εξαλειφθεί η εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών. Η αγορά επωφελήθηκε από τα θετικά νέα στις ευρωαγορές και εξασφαλίσθηκε η δεύτερη συνεχή συνεδρίαση με κέρδη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά παραμένει σε φάση συσσώρευσης. Ανοδική τάση μπορεί να διαμορφωθεί εάν ο ΓΔ υπερβεί την πρώτη ασθενή αντίσταση περί τις 768-773 μονάδες. Θετικό στοιχείο ότι πλέον απομακρύνονται σε ένα βαθμό οι 740 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 761,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 754,17 μονάδων (+0,24%) και 763,54 μονάδων (+1,48%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 24,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,02 εκατ. τεμάχια.

Το γερμανικό “καψόνι” με την αναβολή εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. – η οποία έχει εγκριθεί επί της αρχής- δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο, ούτε προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές. Αντίθετα, ερμηνεύθηκε ως θετικό μήνυμα, ότι οι εταίροι-δανειστές δεν θέλουν να δημιουργηθεί προηγούμενο ανοχής παρεκκλίσεων από τα συμφωνηθέντα.

Ανασταλτικό παράγοντα για το χρηματιστήριο αποτελεί η αποχή των ξένων funds, που έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους, προκαλώντας “άπνοια” στην αγορά. Στις συνθήκες αυτές καθίσταται ευχερέστερη η χειραγώγηση μετοχών και δεικτών, καθώς οι τιμές αλλάζουν με μικρό όγκο συναλλαγών.

Στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,22%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+4,05%) και του ΟΛΠ (+3,10%), ενώ αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-1,25%) και της Eurobank (-0,48%).

Από τους επιμέρους δείκτες, κέρδη σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+4,05%) και του Εμπορίου (+2,22%), ενώ αντιθέτως, απώλειες σημείωσε ο δείκτης Τεχνολογίας (-0,55%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (11,29 εκατ. μετοχές) και της Eurobank (5,5 εκατ. μετοχές).

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (4,7 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (4,6 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα