Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Άνοδο σημειώνουν τα χρηματιστήρια στην Ασία, λαμβάνοντας ώθηση από τα σημαντικά κέρδη της Wall Street την Παρασκευή, εν μέσω προσδοκιών για πρόοδο προς την κατεύθυνση της διευθέτησης της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ και Κίνας.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι με τον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και τρεις δεκαετίες, ο Shanghai Composite ενισχύεται 0,56% στις 2.610,51 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,37% στις 27.187 μονάδες. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei καταγράφει κέρδη 0,22% στις 20.711,50 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi σημειώνει οριακή άνοδο 0,02% στις 2.124,61 μονάδες. Ο S&P ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύεται 0,18% στις 5.890,40 μονάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η κινεζική οικονομία εμφάνισε πέρυσι τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων τριών σχεδόν δεκαετιών καθώς η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ ενέτεινε την αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Ο ρυθμός ανάπτυξης 6,2% με τον οποίο “αναπτύχθηκε” η οικονομία της Κίνας το 2018, είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγράψει (σε ετήσια βάση) η Κίνα από το 1990.

Η οικονομική ύφεση, που ήταν πιο έντονη από ό,τι ανάμενε το Πεκίνο, έγινε πιο “βαθιά” στους τελευταίους μήνες του 2018, με το δ΄ τρίμηνο να αναπτύσσεται 6,4% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Οι αβέβαιες προοπτικές για τις κινεζικές εταιρείες εξαγωγών, ωθούν τις εταιρείες να αναβάλλουν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις, και σε κάποιες περιπτώσεις να καταφεύγουν ακόμη και σε απολύσεις.

Την Παρασκευή οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη έκαναν άλμα, αφότου το Bloomberg μετέδωσε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Κίνα είναι πρόθυμη να αγοράσει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα