Άγνωστα ακόμα τα αίτια της νέας δόνησης στη Βόρεια Κορέα

Άγνωστο παραμένει ακόμα εάν η ασθενής δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι στη Βόρεια Κορέα ήταν φυσικός ή ανθρωπογενής σεισμός, που θα μπορούσε να οφείλεται σε δοκιμές όπλων, όμως οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο.

Ακολούθησε και δεύτερη δόνηση, πολύ ασθενέστερη.

Η σεισμολογική υπηρεσία της Κίνας
, η οποία μέτρησε την πρώτη δόνηση στα 3,4 Ρίχτερ, σημείωσε ότι ενδεχομένως πρόκειται για έκρηξη. Ωστόσο, αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Νοτίου Κορέας – που τοποθετούν την ένταση στα 3 Ρίχτερ – διέρρευσαν ότι μάλλον πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, επικαλούμενοι την απουσία ηχητικών κυμάτων.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, ο οποίος αναλύει πυρηνικές δραστηριότητες, έγραψε στο Twitter ότι είναι «απίθανο» οι δύο δονήσεις να είναι ανθρωπογενείς.

Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα με βάση τη έως τώρα δεδομένα. Η ειδική δύναμη της αμερικανικής Αεροπορίας που ερευνά πυρηνικές δοκιμές δεν έχει δημοσιοποιήσει έως τώρα κανένα στοιχείο.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή Κιλτζού, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βορείου Κορέας, περίπου 50 χιλιόμετρα από το σημείο παλαιότερων πυρηνικών δοκιμών στο στρατιωτικό κέντρο Πουνγκίε-ρι.

Σημειώνεται πάντως ότι η ασθενέστερη δόνηση που έχει προκληθεί από τις έξι πυρηνικές δοκιμές του Βορρά ήταν 4,3 Ρίχτερ, το 2006. Ενδεικτικά, η δοκιμή της 3ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε σεισμό που ξεπέρασε τους 6 βαθμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα