Κόντρα Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου

Βαθύ και ίσως αγεφύρωτο είναι πλέον το ρήγμα στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για το πρωί στις 8 της Παρασκευής συνάντηση των δύο προκαθημένων, την οποία είχε προαναγγείλει το Φανάρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται στην Αθήνα, μάλιστα το πρωί έκανε επίσκεψη στο πυρόπληκτο Μάτι. Ωστόσο, δίπλα του δεν βρίσκονταν, ως είθισται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επιβεβαιώνοντας το ρήγμα στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία ακύρωσης της σημερινής συνάντησης ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ωστόσο και από τα δύο μέρη τηρείται σιγή ιχθύος για τους λόγους που οδήγησαν στην ματαίωση.

Ωστόσο, είναι γνωστή η έντονη δυσαρέσκεια της Ιεραρχίας με τις συνεχείς παρεμβάσεις στην εκκλησία Ελλάδος εκ μέρους του κ. Βαρθολομαίου γεγονός που οδήγησε στην απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών να μην παραστεί ο κ. Ιερώνυμος σε καμία από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα με την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως συνέβη στο Μάτι.

Αναβάλλεται η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Απών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και χθες, κατά την τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη Βουλή των Ελλήνων και την ανακήρυξή του σε ισόβιο, επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Είναι σαφές, ότι λόγο στη ματαίωση της συνάντησης έπαιξε και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον Ναό του Κληροδοτήματος Προμπονά.

Το ΣτΕ δικαίωσε το Φανάρι, μια απόφαση για την οποία διατυπώνονται από την Ιεραρχία ενστάσεις για παρασκηνιακές διεργασίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η υπόθεση Προμπονά, φυσικά, ήταν απλώς η θρυαλλίδα καθώς οι σχέσεις Αρχιεπισκόπου-Βαρθολομαίου είναι εδώ και καιρό σε ένταση.

Η διαμάχη για τις λεγόμενες «Νέες Χώρες», (εκκλησίες από την Λάρισα και πάνω) τις οποίες το Φανάρι επιδιώκει να τις εντάξει στο Πατριαρχείο

Η πρόθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη να ανοίξει εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι.

Η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για να εκλεγεί εκλεκτός του στην Μητρόπολη Ιωαννίνων. Όταν έχασε, έχρισε τον υποψήφιό του, τον Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, εκπρόσωπο του Πατριάρχη στην Αθήνα.

Η παρασκηνιακή δράση του Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιου, με έντονες υπόγειες διεργασίες και παρεμβάσεις ενόχλησε, όπως ήταν φυσικό, τα μάλα την Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία θεωρεί τον Αμφιλόχιο «persona non grata».

Άλλωστε, παλαιότεροι ιεράρχες της Αθήνας, τονίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Φανάρι προκαλεί ένταση με την Εκκλησία Ελλάδος θυμίζοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επιβάλει ακοινωνησία στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ενώ τον είχε διαγράψει από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας.

 

πηγή   eretikos.gr