Από ριζοσπαστικό ισλαμισμό ωθήθηκε ο δράστης της επίθεσης στο Αμβούργο

Ενήργησε ωθούμενος από “ριζοσπαστικό ισλαμισμό”, ο άνδρας που μαχαίρωσε θανάσιμα έναν άνθρωπο σε ένα σούπερ μάρκετ στο Αμβούργο (βόρεια Γερμανία) και τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους γνωστοποίησε σήμερα η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

“Υπάρχει ένα κίνητρο ριζοσπαστικού ισλαμισμού στην επίθεση. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, ο κατηγορούμενος είχε ριζοσπαστικοποιηθεί (…) κι είχε αποφασίσει την ημέρα της επίθεσης να διαπράξει μια απόπειρα δολοφονίας και να πεθάνει ως μάρτυρας” επισήμανε η εισαγγελία σε ένα δελτίο τύπου, όπου προστίθεται ότι ο Άχμαντ Α., 26 ετών, δεν συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αντιθέτως, οι αρχές προτάσσουν το σενάριο ενός “μοναχικού λύκου”.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Καρλσρούης, που ανέλαβε την έρευνα, ο Άχματ Α. “είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποιο χρονικό διάστημα για θέμα που σχετίζονται με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό” και είχε αποφασίσει δύο ημέρες πριν από την επίθεση να περάσει στη δράση.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι ο άνδρας ήταν γνωστός “ως ισλαμιστής, όχι όμως ως τζιχαντιστής” κι έκαναν λόγο για “ψυχολογική αστάθεια” του δράστη, ενώ δεν διευκρίνιζαν τα ακριβή κίνητρά του.

Ο Παλαιστίνιος, που γεννήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έφθασε στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2015 από τη Νορβηγία θεωρήθηκε προτού περάσει στη δράση, ως “μια ύποπτη περίπτωση”, καθώς υπήρχαν ενδείξεις θρησκευτικής “ριζοσπαστικοποίησης”, όπως είχε δηλώσει την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Αμβούργου Άντι Γκρότε.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε εισέλθει σε ένα σούπερ μάρκετ στο βόρειο Αμβούργο, άρπαξε ένα κουζινομάχαιρο από ένα ράφι και τραυμάτισε θανάσιμα ένα πελάτη.

Το θύμα ήταν ένας Γερμανός ηλικίας 50 ετών. Οι αρχές τον κατονόμασαν σήμερα ως τον Ματίας Π.

Την ίδια ώρα, σήμερα η Γερμανία τιμά τους ήρωες της Παρασκευής, τους ανθρώπους που κυνήγησαν τον δράστη πετάγοντας καρέκλες εναντίον του, ένας εκ των οποίων είναι αιτών άσυλο.

“Δεν είμαι ήρωας, έκανα απλά το καθήκον μου” δήλωσε στην εφημερίδα Bild, ο Τουφίκ Αράμπ, που έφυγε από το Αφγανιστάν για τη Γερμανία.