Ζευγάρι στις ΗΠΑ απέκτησε δίδυμα από κατεψυγμένα έμβρυα 30 ετών

Στις 31 Οκτωβρίου, ο Φίλιπ Ρίτζγουεϊ και η σύζυγός του, Ρέιτσελ, υποδέχθηκαν τα δίδυμα μωρά τους, την Λύντια και τον Τίμοθι, τα οποία γεννήθηκαν από τα μακροβιότερα κατεψυγμένα έμβρυα, ετών 30.

Ηπροηγούμενη γνωστή κάτοχος του ρεκόρ ήταν η Μόλι Γκίμπσον, η οποία γεννήθηκε το 2020 από έμβρυο που είχε καταψυχθεί για σχεδόν 27 χρόνια.

Το ζευγάρι μένει στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και έχει άλλα τέσσερα παιδιά, ηλικίας 8, 6, 3 και σχεδόν 2 ετών. Εκτός από τα δίδυμα, κανένα από τα άλλα παιδιά δεν έχει συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή δωρητών.

«Περίμεναν» 30 χρόνια να γεννηθούν

Τα 5 έμβρυα δημιουργήθηκαν για ένα ανώνυμο παντρεμένο ζευγάρι με εξωσωματική γονιμοποίηση και καταψύχθηκαν στις 22 Απριλίου 1992 και για σχεδόν τρεις δεκαετίες, παρέμεναν αποθηκευμένα σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασία σχεδόν 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Τα έμβρυα φυλάσσονταν σε ένα εργαστήριο γονιμότητας μέχρι το 2007. Τότε, το ζευγάρι που τα δημιούργησε τα δώρισε στο Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων στο Νόξβιλ του Τενεσί, με την ελπίδα ότι ένα άλλο ζευγάρι θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει.

Όταν έψαχναν για δότες, ο Φίλιπ και η Ρέιτσελ ρώτησαν το κέντρο δωρεάς για έμβρυα που ήταν δύσκολο να βρεθούν παραλήπτες για οποιονδήποτε λόγο.«Δεν ψάχναμε να πάρουμε τα έμβρυα που έχουν καταψυχθεί τον περισσότερο καιρό» δήλωσε ο Φίλιπ Ρίτζγουεϊ. «Απλώς θέλαμε αυτά που περίμεναν περισσότερο καιρό».

Για να επιλέξουν τα έμβρυά τους, πέρασαν από μια βάση δεδομένων δοτών η οποία δεν ανέφερε το χρονικό διάστημα κατάψυξης των εμβρύων, αλλά ανέφερε τα χαρακτηριστικά των δοτών, όπως εθνικότητα, ηλικία, ύψος, βάρος, γενετικό και υγειονομικό ιστορικό, εκπαίδευση, επάγγελμα, αγαπημένες ταινίες και μουσική. Σε ορισμένα αρχεία υπάρχουν φωτογραφίες των γονέων και των παιδιών τους, αν έχουν.

Τελικά τα 5 έμβρυα αποψύχθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου. Από τα πέντε, τα δύο δεν ήταν βιώσιμα – σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει περίπου 80% ποσοστό επιβίωσης κατά την απόψυξη κατεψυγμένων εμβρύων.

Τα άλλα τρία μεταφέρθηκαν στη μήτρα της Ρέιτσελ και τελικά δυο γονιμοποιήθηκαν.

Κατάψυξη επ’ αόριστον

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν σχεδόν επ’ αόριστον, δήλωσαν οι ειδικοί.

«Εάν καταψύχονται σε σχεδόν 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν, οι βιολογικές διεργασίες ουσιαστικά επιβραδύνονται σχεδόν στο μηδέν. Και έτσι ίσως η διαφορά μεταξύ του να καταψύχονται για μια εβδομάδα, έναν μήνα, έναν χρόνο, μια δεκαετία, δύο δεκαετίες, δεν έχει πραγματικά σημασία», εξήγησε ο Γκόρντον.

Επίσης, η ηλικία του εμβρύου δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ηλικία της γυναίκας που δώρισε το ωάριο που μπήκε στο έμβρυο.

«Αν η ασθενής αυτή ήταν 25 ετών, ναι, πιθανότατα τα έμβρυά της θα επιβιώσουν», δήλωσε ο Δρ. Ζαχέρ Μέρχι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας στο Rejuvenating Fertility Center στη Νέα Υόρκη. «Όλα έχουν να κάνουν με το ωάριο και το έμβρυο και με το πότε αφαιρέθηκε το ωάριο», κατέληξε ο επιστήμονας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα