

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι «πληροφοριακά απομονωμένος» και έχει «χάσει τα πάντα» στον πόλεμο.
«Δεν έχει συμμάχους», τόνισε ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο Associated Press, που δημοσιεύεται την Τετάρτη, προσθέτοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και η Κίνα δεν είναι πλέον πρόθυμη να στηρίξει τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η ανακοίνωση του Πούτιν λίγο μετά την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ ότι θα μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, πιο κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ, έγινε με σκοπό να επισκιάσει το γεγονός ότι η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη δεν πήγε καλά.
Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα ότι η κίνηση έρχεται σε απάντηση στην απόφαση της Βρετανίας να παράσχει περισσότερα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, ενώ η Λευκορωσία έκανε λόγο για «απάντηση στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στα σύνορά της».
Παρά τις προκλήσεις του Πούτιν και τη σκληρή ρητορική στενών συμμάχων του, όπως ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Β. Ζελένσκι τόνισε στο AP πως δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ανησυχία για τον «διχασμό» της Ουάσιγκτον
Ως προς τη στάση των ΗΠΑ, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του πως ο πόλεμος θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη μετατόπιση πολιτικών δυνάμεων στην Ουάσιγκτον και από τον διχασμό τους ως προς το ουκρανικό πρόβλημα.
Στη συνέντευξή του στο AP, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται πως αν σταματήσουν να μας βοηθούν, δεν θα κερδίσουμε».
Σύμφωνα με το AP, ο Ζελένσκι γνωρίζει καλά ότι η επιτυχία της χώρας του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κύματα διεθνούς στρατιωτικής υποστήριξης, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη.
Ωστόσο, κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες – συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, του πρώην Αμερικανού προέδρου και νυν υποψηφίου για το 2024 – θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πιθανός Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ανέφερε επίσης ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας στην «εδαφική διαμάχη» με τη Ρωσία δεν αποτελεί σημαντική προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Αργότερα απέσυρε τη δήλωση που τον έφερε αντιμέτωπο με αντίθετες απόψεις στους κόλπους του κόμματος των Ρεπουμπλικανών.
Το Κίεβο επιστρέφει «προβληματικό» εξοπλισμό
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το AP, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε το αίτημα της Ουκρανίας για πιο σύγχρονο οπλισμό, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού που προμήθευσε η Δύση στο Κίεβο δεν λειτουργεί.
Όπως είπε, «έχουμε σπουδαίες αποφάσεις για τους Patriots, αλλά δεν τους έχουμε στη διάθεσή μας».
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται συστήματα αεράμυνας για προστασία από τους ρωσικούς πυραύλους, τονίζοντας πως «καμία χώρα στον κόσμο δεν δέχτηκε επίθεση με τόσους πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους».
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι ευρωπαϊκή χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, έστειλε σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία, το οποίο δεν λειτούργησε και το Κίεβο «αναγκάστηκε να το επιστρέψει ξανά και ξανά».
Ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης το μακροχρόνιο αίτημά του για μαχητικά αεροσκάφη, τονίζοντας ότι «ακόμα δεν έχουμε τίποτα όσον αφορά τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη».
Η Πολωνία και η Σλοβακία αποφάσισαν να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη της Σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία. Ωστόσο, καμία δυτική χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει να της παράσχει σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη, λόγω των ανησυχιών ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς θα παρείχε στο Κίεβο δυνατότητα κρούσης βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Επιπλέον, ο χρόνος που θα απαιτούνταν για την εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων εδάφους καθιστά την παράδοσή τους βραχυπρόθεσμα μη εφικτή.
Σχετικά Νέα
Τηλεφωνικές συνομιλίες Ερντογάν με Πούτιν και Μακρόν
Τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και.
Εκλογές στην Αλβανία: Πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Αλβανία, όπου για πρώτη φορά εφαρμόζεται η επιστολική ψήφος. Ο Έντι.
Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για μία εκεχειρία, αλλά και για τη.
Γ. Σάαρ: Το Ισραήλ αποδέχεται πλήρως το σχέδιο του προέδρου Τραμπ για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ αποδέχεται πλήρως.