Ζελένσκι: Ανακοίνωσε την απομάκρυνση του στρατηγού Ζαλούζνι – «Είναι καιρός για ανανέωση της ηγεσίας στις ένοπλες δυνάμεις»

Με μια ανάρτησή του στο X, o ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του επικεφαλής του στρατού για την «ανανέωση των ενόπλων δυνάμεων» η οποία είναι αναγκαία.

Όπως αναφέρει στην ίδια ανάρτηση, «τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια κατά τα οποία υπερσαπίστηκε την Ουκρανία. Συζητήσαμε την ανανέωση των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και το ποιος θα αποτελέσει μέρος αυτής της ανανέωσης. Η ώρα για αυτήν είναι τώρα. Πρότεινα στον Στρατηγό Ζαλούζνι να παραμείνει μέρος της ομάδας. Αναμφισβήτητα θα νικήσουμε! Δόξα στην Ουκρανία!».

Ο Ζελένσκι εδώ και καιρό προετοίμαζε αυτή την κίνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Ζελένσκι μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρότεινε στον Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έναν νέο ρόλο, όμως ο στρατηγός αρνήθηκε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζελένσκι του κατέστησε σαφές ότι θα αντικατασταθεί είτε δεχτεί, είτε αρνηθεί το νέο ρόλο. Πηγές της ουκρανικής προεδρίας τόνιζαν πως ο ουκρανός πρόεδρος ενδεχομένως να καθυστερήσει τις σχετικές ανακοινώσεις καθώς οι προθέσεις του διέρρευσαν στον Τύπο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαταραχή της σχέσης εμπιστοσύνης με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού και μια που ο Ζελένσκι βρίσκεται σε δυσχερή σχέση καθώς οι ουκρανικές γραμμές δεν δείχνουν να κρατάνε, χρειάζεται αφοσιωμένους συνεργάτες γύρω του.

Οι πιθανοί διάδοχοι
Ως πιθανός διάδοχος του στρατηγού Ζαλούζνι , σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό τον οποίον επικαλείται το CNN, φέρεται ο νυν επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας, Κίριλο Μπουντάνοφ, ένας 38χρονος στρατηγός με πολύ στενές σχέσεις με τον Ζελένσκι, ο οποίος θεωρείται ότι εκπροσωπεί τη νέα γενιά των στρατιωτικών στην Ουκρανία. Ένας άλλος πιθανός διάδοχος του στρατηγού είναι ο Ολεξάντρ Σίρσκι, νυν διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις πηγές του CNN.

Ερωτηθείς από το CNN, την Τρίτη, ο Κίριλιι Μπουντάνοφ απάντησε ότι δεν θα έδινε συνέντευξη αν είχε ληφθεί απόφαση να αναλάβει τα ηνία του στρατεύματος. «Είμαστε σε πόλεμο και όλες οι πλευρές χρησιμοποιούν κάθε μέσο, περιλαμβανομένης της πληροφόρησης», είπε χαρακτηριστικά.

Από το γραφείο του Ολεξάντρ Σίρσκι δεν δόθηκε καμία απάντηση στο αίτημα του CNN για συνέντευξη.

Ο δημοφιλής στρατηγός
Παρά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο στρατηγός Ζαλούζνι παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες στην Ουκρανία και μάλιστα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου έδειξε ότι το 88% των Ουκρανών έχουν θετική γνώμη για τον στρατηγό. Το ποσοστό θετικών απόψεων για τον πρόεδρο Ζελένσκι είναι στο 62%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε αφού ήρθαν στο φως οι διαφορές ανάμεσα στον πρόεδρο και τον στρατηγό για την πορεία του πολέμου.

«Όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάσαμε σε ένα επίπεδο τεχνολογίας που μας φέρνει σε στασιμότητα», έγραψε ο Ζαλούζνι στον Economist, τον Νοέμβριο, όταν πλέον ήταν σαφές ότι τα ρωσικά ναρκοπέδια και η υπεροχή των Ρώσων σε πυροβολικό δεν επιτρέπουν περαιτέρω προώθηση των ουκρανικών θέσεων στην πρώτη γραμμή. «Πιθανώς δεν θα έχουμε μια ωραία διείσδυση», αλλά μάλλον μια ισορροπία καταστροφικών απωλειών και ζημιών, εκτίμησε ο Ουκρανός στρατηγός.

Οι απόψεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του προεδρικού γραφείου στο Κίεβο. «Αν ήμουν εγώ στον στρατό το τελευταίο που θα έκανα ήταν σχόλια στον Τύπο για το τι συμβαίνει στο μέτωπο και το τι θα μπορέσει να συμβεί… γιατί έτσι διευκολύνουμε τη δουλειά του εισβολέα», σχολίασε ο Ίχορ Ζόβκβα, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

Η διαφωνία Ζελένσκι-Ζαλούζνι είχε γίνει πλέον θέμα στα ουκρανικά ΜΜΕ και δεν υπήρχε επιστροφή.

Ο Ζελένσκι δεν επέκρινε ανοιχτά τον Ζαλούζνι, αλλά σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο, είπε: «Περιμένω συγκεκριμένα πράγματα στο μέτωπο. Η στρατηγική είναι σαφής».

Μπορεί η πολιτική ηγεσία να διαφωνεί ανοιχτά με τον στρατηγό, αλλά οι στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο εκφράζουν την υποστήριξή τους στον αρχηγό του στρατού. Ένας στρατιώτης στο μέτωπο της Αβνίιβκα, χαρακτήρισε λάθος την πιθανολογούμενη καθαίρεση του στρατηγού, λέγοντας: «Είναι ένας άξιος στρατηγός. Η κυβέρνησή μας θέλει να τον καθαιρέσει γιατί δεν ακολουθεί τις επιλογές της. Φαίνεται όμως ότι τα παιδιά του Ζελένσκι μας έχουν ξεπουλήσει εδώ και καιρό».

Ανταρσία στο Κίεβο;
Κι αφού ο Ζελένσκι πήρε την ριψοκίνδυνη απόφαση να τα βάλει με τον στρατηγό τι μπορεί να συμβεί από δω και πέρα; Ορισμένοι αναλυτές λένε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ένα είδος ανταρσίας σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του δημοφιλούς δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τον Ζελένσκι ότι οδηγεί την χώρα στον αυταρχισμό. Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ελέγχει τα εθνικά ΜΜΕ και τοποθετεί σε θέσεις-κλειδιά δικούς της ανθρώπους.

Επιπλέον ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορείται ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της επιστράτευσης εφέδρων έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να διαφύγουν στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή το ουκρανικό στράτευμα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Κι όπως έγραψε ο Κονσταντίν Σόρκιν στο Carnegie, καθώς ο πόλεμος συμπληρώνει δύο χρόνια «δεν υπάρχει πλέον ίχνος ενότητας στην ουκρανική ελίτ». Αντιθέτως, «όσο παρατείνεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερο ακούγονται αλληλοκατηγορίες και είναι ολοένα και πιο ορατή η απειλή εσωτερικής αποσταθεροποίησης». Και η πιο επικίνδυνη γραμμή αντιπαράθεσης «είναι αυτή μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, που προσωποποιείται από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα