Ζαββός: Τέσσερις καίριες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Σε τέσσερις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, κατά χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας και 85 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Επισημαίνοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται σε μια άκαιρη πολιτικά συγκυρία, που η χώρα αντιμετωπίζει τρεις απανωτές κρίσεις: την υγειονομική, την εθνική και την οικονομική και ότι είναι οξύμωρη “ιδίως αν σκεφτεί κανείς τα όσα έχει επιτύχει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μέσα μόλις σε δεκαπέντε μήνες και ιδίως αν τα συγκρίνουμε και με τα έργα της πενταετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε σε τέσσερις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

1. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια “τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να παρακολουθεί παθητικά να αυξάνονται, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική εξόδου από τον φαύλο κύκλο”, κορυφαία πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν η υλοποίηση άμεσα του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ. “Μέσα σε χρόνους ρεκόρ, που σπάνια γνώρισε μεταρρύθμιση σε αυτή τη χώρα, σχεδιάσαμε, διαπραγματευτήκαμε, νομοθετήσαμε και εφαρμόσαμε τον ΗΡΑΚΛΗ. Και αυτά μέσα από τεράστιες αντιξοότητες και αντιδράσεις αρχικά, γιατί ξεκουνούσαμε συμφέροντα τα οποία βόλευε αυτή η τοξική άπνοια και η απραξία. Και όλα αυτά πάνω στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου”.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είπε ότι τώρα εφαρμόζεται από την κυβέρνηση με τεράστια επιτυχία μια λύση συστημικής εμβέλειας που μειώνει σε πρώτη φάση κατά 40% ή κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον όγκο των “κόκκινων” δανείων και αυτό σε διάστημα κατ’ ουσία πολύ μικρό. Είναι ένα σχέδιο που εγκρίθηκε και υποστηρίχθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. “Σήμερα η μια τράπεζα δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εναρμονίζονται τελικά ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος. Μέσα σε δεκαπέντε μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και με βάση τις ανακοινώσεις της έπεται και η τέταρτη”.

Όπως είπε ο κ. Ζαββός, πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ είναι μια λύση η οποία δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο ούτε στο ελάχιστο. Αντίθετα, αντλεί τη χρηματοδότηση από τους επενδυτές. “Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης με γρήγορη απόδοση και χωρίς το παραμικρό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Είναι μια λύση που στηρίζεται επιπλέον στην εμπιστοσύνη των αγορών, δηλαδή στην εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν διεθνώς στην πολιτική και την οικονομική διαχείριση της παρούσας κυβέρνησης. Με τη μείωση των “κόκκινων” δανείων οι τράπεζες θα απαλλαγούν από το χειρότερο βάρος και θα εστιαστούν στη μόνη δουλειά που πρέπει να κάνουν σωστά, δηλαδή στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους μικρομεσαίους και στα νοικοκυριά”, είπε ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός Οικονομικών.

2. Η ψήφιση του νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις που είναι ένα καινοτόμο εργαλείο παροχής ρευστότητας σε όλους αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, φοιτητές, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, Startups. Οι πιστώσεις θα φτάνουν έως 25.000 ευρώ, χωρίς οι δανειολήπτες να υποχρεούνται σε παροχή εμπράγματης εξασφάλισης.

3. Η ψήφιση του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, με τον οποίο ενισχύεται η διαφάνεια και η προστασία των μικροεπενδυτών. “Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ώστε να προσελκύει επενδυτές. Ενθαρρύνουμε τις εισηγμένες εταιρείες να διαμορφώνουν μια εταιρική κουλτούρα. Θωρακίζουμε θεσμικά την κεφαλαιαγορά. Αυστηροποιούμε τις κυρώσεις τόσο για τις εισηγμένες εταιρείες όσο και για τους ορκωτούς ελεγκτές. Βάζουμε βάσεις για την ανάταξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου”, τόνισε ο κ. Ζαββός.

4. Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του “ξεπλύματος” χρήματος, ένα νομοσχέδιο που ενισχύει τη διαφάνεια, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα του “ξεπλύματος”.

Αναφερόμενος επιπλέον στο νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο κ. Ζαββός έκανε λόγο για στείρα αντιπολίτευση σε ένα καινοτόμο νομοσχέδιο που έχει στόχο να απεγκλωβίσει τους οφειλέτες από προηγούμενους αντίστοιχους νόμους που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την οικονομική ζωή της χώρας. “Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ιδιώτες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Παρέχει πραγματικά τη δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση πτώχευσης, ώστε τα χρέη των νομικών και φυσικών προσώπων να μην τους ακολουθούν επ’ αόριστον. Ακόμα, δίνει ρεαλιστική λύση και στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας”, είπε ο κ. Ζαββός.

Καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββός τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει πλήθος μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στις επενδύσεις, στα εργασιακά, στην ψηφιοποίηση του κράτους, που αποσκοπούν στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων εισοδηματικά στρωμάτων και αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα