Ζαπορίζια: Τηλεφωνική «επείγουσα» συνομιλία Μακρόν-Ζελένσκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τη Δευτέρα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο των επίμονων «απειλών» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βομβαρδίστηκε ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Μίλησα τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Ζελένσκι για μια επείγουσα κλήση», είπε ο Γάλλος αρχηγός κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι στη διεθνή διάσκεψη για την υποστήριξη της Μολδαβίας, παράπλευρου θύματος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Με κάθε στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας, την ανακατάληψη της περιοχής του Χάρκοβο καθώς και την ανακατάληψη της Χερσώνας, η Ρωσία αντιδρά με νέους βομβαρδισμούς των βασικών υποδομών της Ουκρανίας», υπογράμμισε.

«Το πλαίσιο συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολο» τόνισε, με «τους βομβαρδισμούς που έχει υποστεί ακόμη η Ουκρανία, τις απειλές που βαραίνουν το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια».

Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά για το θέμα αυτό με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της ούτως ώστε να επιτευχθεί η αποχώρηση κάθε στρατιωτικής δύναμης από τον πυρηνικό σταθμό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο Γάλλος και ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμούν πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην παράνομη κατοχή του πυρηνικού σταθμού από την Ρωσία. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης και το θέμα των αναγκών που έχει η Ουκρανία ενόψει του χειμώνα.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της διεθνούς Διάσκεψης για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Μακρόν και Ζελένσκι συμφώνησαν πως το ζήτημα της παροχής ενέργειας στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Διάσκεψης.

Πηγή : naftemporiki.gr με πληροφορίες από BFMTV, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα