Οι ειδικοί πυρηνικής ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών αναμένονται στο υπό ρωσική κατάληψη εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια στην Ουκρανία σήμερα για να αξιολογήσουν τις ζημιές, καθώς και οι δύο αντικρουόμενες πλευρές ανέφεραν νέο βομβαρδισμό στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ.
Οι συνθήκες στο εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, επιδεινώνονται εδώ και εβδομάδες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό και να εκφράζουν φόβους για μία πυρηνική καταστροφή.
Η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έφτασε στη Ζαπορίζια που βρίσκεται 55 χλμ μακριά από το εργοστάσιο, χτες και ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη σε αυτό σήμερα.
«Είναι μια αποστολή που έχει ως στόχο την αποτροπή ενός πυρηνικού ατυχήματος», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι σε δημοσιογράφους στη Ζαπορίζια.
Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τη Ρωσία άφησαν να εννοηθεί ότι η ομάδα από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών θα έχει μόνο μια μέρα να επιθεωρήσει το εργοστάσιο ενώ η αποστολή ήταν προγραμματισμένη για περισσότερο.
Το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Και οι δύο πλευρές αναφέρουν νίκες στο πεδίο των μαχών εν μέσω νέας προσπάθειας του ουκρανικού στρατού να επανακατάλαβει τα εδάφη της χώρας στο νότο.
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η πόλη Ενερχοντάρ, κοντά στο εργοστάσιο, βρισκόταν υπό καταιγιστικό βομβαρδισμό από τα ουκρανικά στρατεύματα ενώ η ουκρανική διοίκηση ανέφερε εκρήξεις.
«Από τις πέντε το πρωί, δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός της πόλης. Ακούγεται ο ήχος αυτόματων όπλων. Πολλοί στόχοι πολιτών έχουν πληγεί», δήλωσε ο δήμαρχος του Ενερχοντάρ, Ντμίτρο Ορλόφ με ανάρτηση του στο Telegram, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.
Πηγή: Liberal.gr από Reuters